Archív

Bakó Fegya soXor fél – 17

„A hazasakkozott költő – úgy mesélik – Dr. N.L. előszobai szekrényében olvasgatott, zseblámpa fényinél. ” – válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeiből

084 Sakkjátszmák

A százados úr – sejehajj – passziátus sakkozó volt, hát szívesen fogadta meg zászlóalj írnoknak a sakkmestert. Minden este játszottak. Hol csak úgy, néha-néha meg tétre. Sz. akkor tanulta meg a dramaturgiát: volt, hogy a másnapi fejadagját veszítette el, sőt, egyszer egy húsz perces kikötést is megreckérozott.

Épp körmölt az irodán, amikor a százados úr – sejehajj – (utóbb a Népbíróság fölköttette) azzal nyitott be:

– Sz., máma a tét egy hely a tiszti kórházi vonaton Pestig! Megértette?

– Jelentem alásan: meg.

Ádáz egy parti volt. Sz. elnézett egy gyalogot, majd tisztet áldozott. Ökölnyi izzadságcseppjei csak úgy peregtek. A százados közben konyakozott erőst – Sz.-t nem kínálta –, s persze végül veszített. Mikor a magántisztviselő kérdőn fölnézett rá, lesöpörte a bábokat, kirúgta maga alól a széket, s elbődült:

– Szent a tiszti becsületszó! Bassza meg, Sz., maga hazamegy.

– Századsúr jeltem alásan: nem én, inkább a Zelk.

– Nade…

– Századsúr, jeltem alásan: a tét egy hely volt a vonaton.

A százados úr – sejehajj – megkapaszkodott a sakkasztalban, s mondá:

– Bánom is én, akkó’ menjék az a másik zsedó.

085 Aztán

A hazasakkozott költő – úgy mesélik – Dr. N.L. előszobai szekrényében olvasgatott, zseblámpa fényinél. Történt egyszer aztán, hogy kikurjantott:

– Laci, ha nem írsz ekkora baromságokat, akkor most nekem nem kéne itten dekkolni.

Sajátos a magyar történelem, no meg az irodalomtörténet: hogyha akkor a Zigaz Magyarok AKKOR és OTT razziáznak, s meghallván a szekrényben búvót, végrehajtják a Parancsot, akkor ma nincs se Két Bolyai, se Galilei, se Dózsa, se Két nyulak, s kivált pedig Sirály sincsen. Úgy esett azonban, hogy épp ott és épp akkor nem raziáztak a Zigaz Magyarok.

086 Elébb

Három nadrágosok voltak jókomák Dunakeszin. A körorvos, az író (aki fölhagyott a praxissal), meg a patikus.

Az író jólkereső volt, hát mikor kellett, fölajánlotta a patikusnak sashegyi villája mintegy 7,5 négyzetméteres elfalazott helyiségét. Jött az őrület, így a patikus élni készült a meghívással. Asszonyával és kiskamasz fiúkkal vágott neki a hídnak Pestről Budára, ám egyszerre az asszony letette a két bőröndöt:

– Pista, nem megyünk sehova!

A patikus nem vitatkozott, nem követelt magyarázatot, csak visszafordult csendesen. Aznap 1944 március huszadika volt. Utóbb tudták meg: épp a jólkereső író villáját nézte ki magának a GESTAPO, mert abban a nagy pincében jól lehetett verni a Führer ellenségeit.

087 Razzia/1

Amikor mesélte, már ő sem tudta, mi a fenét keresett a Kálvin téren, 1944 novemberében. Annyi biztos, hogy lecsapott rá egy igazi kakastollas csendőr (na, az viszont mit keresett ott?):

– Papírokat!

A (jóval később barátom, akkor) kiskamasz ajka sírásra görbült:

– Csendőr bácsi, tessék szíves segíteni! Erdélyi menekültek vagyunk. Elvesztettem a családom. A Tarcali utcában fogadtak be minket.

Szerencsére mint a tenyerét, úgy ismerte a várost.

– Tarcali, Tarcali… – hümmögte a vidékről szalajtott csendőr. – Kérdezzed csak meg a bajtársat ottan, a sarkon túl, az maj’ segél.

Persze, hogy nem kérdezte meg. Iszkolt, ahogy bárt, azon borzongva évekkel később, hogy „ha ott helyben meg talál pisáltatni az a kakastollas, hát mehettem volna egyenest a Duna partra.”

088 Razzia/2

Napok óta rótták a várost. Anyja Mosonmagyaróvárnál lépett ki a menetből. Pesten összetalákoztak. Hónuk alatt vekni kenyér (a rokon naponta adott egyet, de nála nem maradhattak). Egyik szatyorban zsír, a másikban méz. Aztán egyszer csak halálosan megszomjaztak, hát bementek az Ilkovitshoz – épp szemközt a Nyugati pályaudvarral. Ahogy itták a szódát, hirtelen az összes ajtót elállták a nyilas karszalagosok, meg egy csendőr. A civilruhások igazoltatni kezdtek. Az édesanyja majd’ összesett. Ő addigra már túl volt a téglagyári szökésen. Megfogta édesanyja karját, s erősen szorította. Amikor viszont is érzett valami tartást, határozott léptekkel indult a pályaudvari ajtó felé:

– Csendőr bácsi, kérem, tessék nekem megmondani, mennyi az idő, nehogy lekéssük a vonatunkat!

A csendőr előkotorta a zsebóráját – büszke volt rá, hisz az ezüstlakodalmára kapta a sógortól –, és megmondta a pontos időt, majd – nehogy tényleg lekéssék azt a vonatot – kiengedte őket az Ilkovitsból.

Tudta ő, hogy a Nyugatiba akkor már napok óta nem érkeztek, s onnan nem is indultak vonatok.

FOTÓ: SociAlphi

Könyvek a médiáról az Írók Boltjából:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top