Archív

Mesék Kitkatról, aki még Zsolnay Eozinával találkozik

Az augusztus végi, pécsi II. Szamárfül Fesztiválra jelenik a Scolar Kiadónál Méhes Károly Mindig ez a Kitkat! című új mesekönyve. Erről kérdeztük a Zsolnay Kulturális Negyedben dolgozó szerzőt.kitkat borito

Az augusztus végi, pécsi II. Szamárfül Fesztiválra jelenik a Scolar Kiadónál Méhes Károly Mindig ez a Kitkat! című új mesekönyve. Erről kérdeztük a Zsolnay Kulturális Negyedben dolgozó szerzőt.kitkat borito

– Egy írónál elengedhetetlen a mesélőkedv, de miképp jön létre egy igazi mesekönyv?

– Valóban mindig szerettem mesélni. A nálam majdnem tíz évvel fiatalabb öcsémnek annak idején is már sok mesét mondtam fejből, vagy jól átvariálva az ismerős történeteket. Mindez a saját gyerekeim születése után újraéledt, és mi tagadás, népszerűek voltak az esti mesék. Egy idő után el is határoztam, hogy nem hagyom kárba veszni, és felvettem őket magnóra. A legelső mesekönyvem még inkább versekből, mondókákból állt, ez volt a Gyufalábú kutya. Aztán a már említett magnós módszerrel megalapozott könyv következett, ami két kutyusról szól, ez a Spenót és Papucs, ami 2008-ban jelent meg. Úgy vettem észre, más gyerekek is élvezték az én, ma már egyetemista fiam és lányom számára kiötlött történeteimet, hiszen még vetélkedőkön is szerepeltek Spenót és Papucs viselt dolgai.

– Most pedig itt az új könyv, a Mindig ez a Kitkat! Mit tudhatunk a kötetről és Kitkatról?

– Kitkat erősen hasonlít az én most nyolc éves Kati lányomra, aki elsős volt. Kati nem csak szereplője a könyvnek, hanem bizonyos értelemben társszerzője is. Amennyiben sok olyasmit olvasni a mesékben, amik szinte szó szerint úgy estek meg vele vagy általa, ahogy beleszőttem. Máskor egyszerűen megrendelt egy-egy mesét, amit ugyan nekem kellett kitalálni és persze megírni, de csavaros észjárásával mindig tudott lendíteni egyet a mesék alakulásán. Szóval, ez a Kitkat egy roppant eleven eszű és legalább annyira eleven mozgású lányka, akivel szinte bármi megtörténhet, és meg is történik. Hogy csak egy jellemző példát mondjak, elrabolja a sárkány, de ő saját magával együtt a többi 99 király-, herceg-, gróf- és bárókisasszonyt is kiszabadítja, a sárkánynak meg nyit egy csárdát, ahol kedvére falatozhat.

– Egy mesekönyv akkor siker igazán, ha szép illusztrációk kínálják a történeteket. Itt is ez a helyzet?

– Igen, olyannyira, hogy én is teljesen el vagyok bűvölve a rajzoktól. Történt, hogy a könyv felkarolója, a Scolar Kiadó az idei Aranyvackor Fesztiválon – amit a gyermekkönyv-illusztrátoroknak szerveznek – rátalált Horváth Ildi grafikusművészre, akiről néhány próbarajz után rögvest kiderült, hogy csakis ő lehet a Kitkat-világ megjelenítője. Édes, szellemes, részletgazdag és nagyon profi rajzok kerültek ki a keze alól. Mindezt úgy, hogy közben szült egy babát, és mégis határidő előtt készen lett a művekkel.

– És mi köze Kitkatnak a Zsolnayhoz?

– Van köze bőven, hiszen egyszer álmában megjelent egy zöldes fényben tündöklő tündér, aki Zsolnay Eozina névre hallgatott, és meghívta, hogy jöjjön el az egykori Zsolnay-gyár területére, ahol ő tündérként százötven éve lakik. Kitkat az apukájával együtt meglátogatják, és Eozina lesz az, aki megmutogatja nekik az egész újjá épült Negyedet. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Szamárfül Fesztiválon, augusztus 24-én, a könyv bemutatóján az érdeklődök találkozhatnak is Kitkattal és Eozinával, akik addigra báb formájában is megszületnek!

150 db kedvezményes könyv a Scolartól:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top