Archív

Latin-amerikai régió új Flash Artban

Ebben a számban a feltörekvő latin-amerikai régióból Mexikó új kortárs művészetére fókuszálnak, bemutatják, miként boldogulnak a globális síkon az ügyesen helyezkedő dinamikus színtér képviselői. Például mit kezdett Adriana Lara vagy a németes nevű Stefan Brüggemann a latin-amerikai modernből, tiritarka egzotikumból és nemzetközi konceptualizmusból gyúrt hagyománnyal.Flash art 2013-09

Külföldi blokkban természetesen ellátogattunk a Velencei Biennáléra is, első körben a nemzeti pavilonokat szemrevételezve: helycserés támadás, elsőbálozók és kötelező külsős programok.

A hazai fiatalok közül a feltörekvő fotós nemzedék üdvöskéje, Puklus Péter kerül terítékre (a címlapra is kitett szerelmes ananászával) és a magas C-t minden bizonytalansága ellenére újra és újra kiéneklő, festőien festői Szabó Ákos. Miután a világ legnagyobb múzeumai sorra zarándokolnak el hozzá, mi se várhattunk tovább Maurer Dóra portréjával: életrajzos mélyinterjú kísérleti grafikákkal, fotómunkákkal és a geometrikus kvázi-képekkel. És ha már absztrakció, összeszedtük a kilencvenes évek eleji pesti monokróm osztály fő képviselőit, hogy nosztalgiázzanak egyet a radikális festészet kérdéséről. Bernát András, Erdélyi Gábor, Gál András és Szabó Dezső merengenek a régi időkön, de mi jól tudjuk, hogy a nemzetközi színtéren kevés dolog aktuálisabb a monokróm képek filozofikus minimalizmusánál.

Mivel kiemelten fontos számunkra a régió galériás színtere, leültünk beszélni a „bécsi sógorral”, Hans Knoll-lal, a kelet-európai kortárs műkereskedelem úttörőjével, hogy kiállítsa látleletét országunkról és művészetünkről. De hogy ne csak ismerős történeteket idézzünk fel, meginterjúvoltuk a prágai sikergaléria, a Hunt Kastner két amerikai vezetőjét is. A hölgyek tudják a titkot: pár év alatt nem csak Bázelben szereztek bérelt helyet, de fiatal cseh művészeikkel volt tele az idén Velence is. Vonzó példakép, nem vitás!

Nyári melléklet

A Flash Art ismét külön kiadvánnyal készült a tihanyi ARTplacc fesztiválra. Ingyenes nyári mellékletünkből kiderül, hogy mikre kell figyelnie egy kezdő kortárs műgyűjtőnek, hogy kik a legújabb generáció nagy ígéretei és hogy merrefelé tart a nemzetközi műtárgykereskedelem. Az ARTplaccon (augusztus 16–20.) olvasóink találkozhatnak is velünk: akár standunkon, akár az ott is osztogatott mellékletünkön keresztül.

Indul a Flash Art blog

A Flash Art hamarosan elindítja saját blogját. Hiánypótló internetes felületet tervezünk, ahol első kézből értesülhet a széles közönség a legaktuálisabb hazai művészeti eseményekről. Trendvadászat, gonzó kiállításkritikák és profi fotóanyag – a Flash Art szerkesztésében. Hogy a két szám megjelenése között is legyen mit olvasni!

A Flash Art új és régebbi számai:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top