Archív

Gondolat-jel 2013. július 14. Kossuth adó 11.05-11.58

A türelem gyakorlás és nem duma kérdése.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja az elfogultságainkból épülő előítéletek, elutasítások, korlátok rögzülését igyekszik föltérképezni. A boszorkányüldözés úgy kezdődik, hogy a sokféleség imádatából csak a nekünk fontos meggyőződés egyféleségének elfogadására futja. A velünk azonos eszmekörhöz tartozóknak mindent megbocsájtunk, de legalábbis mentegetjük őket. Talán azért, mert a „megkérdőjelezhetetlen igazság” nem bírja az egyéb szempontokat, így a mások igazságát sem. A kifinomultságot csordaszellem lengi körül, hiszen a kollektív elragadtatásba kényelmesebb belesimulni, mint kételkedni a tökéletesnek látszó unalomban. A nagy egyéniség jól érzi magát a közösségben, mert a mások tehetsége nem feszélyezi, hanem újabb eredeti ötletekre ragadtatja. A művekre bízott politikai üzenet maga a mulandóság. Véleményt vállalni nem bátorság, hanem fogalmazás kérdése. Itt a lecsó, csapj bele! Új bekezdés.

Antall – Görömbei András közösség – erkölcs és esztétikum ……………….…….…. 07,45

Szívesen kiradírozták volna a cenzorok azokat az életműveket, amelyekkel foglalkozott. Boldogan címkézték még a lexikonok tárgyilagosságát is felülírva ezeket a teljesítményéket. A politikai éberség rendjéről éppen ez a megátalkodott következetesség mutatta meg, hogy lebontható. Görömbei András úgy művelte az irodalmat, mint apja a földet.

Oláh Gál Elvira – Oláh Sándor – Pál János – Stefano Bottoni …………………………….. 07,20

A műtét fájdalmas, de életmentő. Az egyházakat behálózó politikai hatalom az emberi viszonyokat, az erkölcsöt és a hitet kikezdő gyávaságra épített. Nem a bosszú, hanem a bűn és a bűnösök megnevezése vezethet bármiféle megbocsájtáshoz.

Antall – Horgos Vilmos Az utazó református iskola …………………………….……. 07,20

Ha semmi mást, az igényességet igyekeztek átmenteni az egyházi iskolák az államosított oktatás fél évszázadán. A Julianna iskola a száz esztendős fasori református templom közösségének jóvoltából született újjá. Kis létszámú osztályok, fiatal pedagógusok, otthonosság és utazás – immár a határon túlra.

Ternovácz István – Szabó Gabriella Vajdasági táncház ………………….…………. 07,10

Nincsen tánc indulat nélkül. Ám a politika jóindulata inkább csak tűrte az efféle mozgalmakat, hiszen a színpadra vitt produkcióval a hiányzó szabadság tűnt néhány percre feledhetőnek. A háborúk, etnikai tisztogatások, ki és betelepítések tépázta délvidéki magyar közösségek önbizalmának sem ártott a táncház mozgalom.

Antall – Vidnyánszky Attila és a hagyományok …….………………………….…..… 07,10

Mindkét színházi elképzelés érvényes, mindkét színházvezető tehetséges. Tehát nem vagy Alföldi, vagy Vidnyánszky, hanem Alföldi és Vidnyánszky. Most éppen egymás után a színi direktori székben. Akik politikai elfogultságuk nyomán még egyik, vagy másik tehetségét is elvitatnák, saját tehetségtelenségükről vallanak.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Schwarcz Nóra.

Műsorunkban Kerekes Band felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top