Archív

Gondolat-jel 2013. június 30. Kossuth adó 11.05-11.58

Se lenyelni, se kiköpni nem tudjuk a múltat, miközben meg kellene emésztenünk.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a velünk megesett, de a közösségi emlékezet személyes vonásai által minduntalan módosuló történelem megbízható pontjait szeretné kitűzni. Ha tiszta vizet öntünk a pohárba, nem árt az üveget is ragyogóra sikálni. Az átláthatósághoz nem feltétlen kell átvilágítás, a tények és adatok beszélnek maguktól is, az összefüggéseket viszont nekünk kell fölfedezni, a következtetéseket nekünk kell levonni, bármennyire fájdalmasak is azok. Az önmagát közösséginek nevező társadalom, semmitől nem félt annyira, mint az önszerveződő közösségtől. A tehetség már önmagában gyanús volt, hát még, ha társakat találtmagának. A szabálytalan vonásokat igyekeztek leradírozni, aki egy fejjel kora fölé magasodott, az jobban tette, ha behúzta. Az állam mindent ellenőrzött, még azt is miről kell hallgatnunk. A jó halott nem is létezik. Emlékezet és kiesés. Csak a Trabant visíthat.

Antall – Podmaniczky Szilárd és Heimann Zoltán a BB-ről …………………..……… 07,38

A jó írónak mindenekelőtt jó beszélőre van szüksége. Ha már a személyiségén átszűrt szövegnél izgalmasabbnak tűnik, amit hall, akkor a szóbeliség válhat az írásbeliség kiindulási pontjává. Hogy egy gazdaság története a „virágzó szocializmusból” máig ható izgalmakkal járjon, az egykori magyar reformtörekvések ellentmondásait is fölvillantja.

Mács Ildikó – Kiss Csaba a Miskolci évadzárás …………………….……..………… 07,22

A színházcsinálás mindennapos lutri. Ha kihúzza a közönség a jegyet, akkor nyerő a társulat is, mert nélkülözhetetlennek képzelheti magát. A közönség igényeit nem kiszolgálni, hanem fölkelteni kell, és ez az ébresztő is azt igazolja, hogy minden bulvár-érvelés hamis, ami a szemét szórását igazolná, és a minőségi kultúra esélytelenségét hangoztatja.

Antall – Gryllus Dániel a Kaláka fesztivál Egri honosodásáról ……………………… 07,15

Önmagát újította meg a műfaj, pedig annak kamarajellege a pinceklubokból még nem látszott fesztiválméretűnek. A költészet bensőséges világa azonban Woodstock óta lehet világméretű életérzés mi több a szó jó értelmében tömegigény. A nyári „szigetelések” elkezdődtek, mégpedig a hétvégén Egerben, a bájos kisváros önnön kispolgári hagyományát kívánja átlépni.

Varga Zoltán – Baumgartner Bernadette a Szatmári svábok …………………..……. 07,10

Disznót ölni Vállajon kell, s aki ezt a kicsi szatmári sváb világot ismerni kívánja, az átlépheti a határt egy vacsora kedvéért is. Felejthetetlen lesz, mert ott is svábok laknak. Már akik túlélték a kitelepítés, a málenkij robot, a kis és nagyhatalmi játszmák helyi érdekű tragédiáit.

Antall – Pál Gábor és Pál Ágota a Pál Aukciós ház működtetői …………………..… 07,10

Amikor mindent elvett a diktatúra, még a villanyt is, akkor nem is sejtette, hogy visszaadta a családoknak a beszélgetés élményét. A Pál Galéria és Aukciós ház csíkszeredai története akkor kezdődött, amikor a képzőművészek jelenléte a szabadság különös élményét adhatta a kiszolgáltatott embereknek.

szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Gyurmán Gábor és Ignác Katalin

Műsorunkban a Sárig Péter trió felvételei forognak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

BBbort2

158 oldal

füles, kartonált

120 régifotóval

2500 Fthelyett 2000 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top