Archív

Gondolat-jel 2013. június 23. Kossuth adó 11.05-11.58

Az önzés az önzetlenség alapja.

Mert az is beszél, aki mond valamit, és az is aki a hangjába szerelmes. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a művészetek anyagi kiszolgáltatottságáról és nélkülözhetetlen szellemi függetlenségéről töpreng. A művészet támogatásra szorul, de a beavatkozást nem tűri. A politikai alapú pofavizitek technikája még nem lépte túl a „ha nyalsz, kapsz” végtelenül leegyszerűsített módszerét. Pedig aki kér, és aki ad, az tisztában van az értékek természetével. Az ideológiai elkötelezettség lendít és korlátoz, a saját árnyékát mégis nehezen lépi át az elfogulatlanságra mégannyira törekvő, döntéshelyzetben lévő ember. A pénz keresi a művészet kegyeit, ám ha csak megveszi az alkotást, vagy az alkotót, mindössze önnön működésének érdekelveit vetíti rá, a teremtés titkához nem jut közelebb. Az ragyog, ami talmi, a hatalmi mámor után is másnap van. Felkelés…

Antall – Jankovics Marcell pénz és művészet ……………….…………………….… 07,15

Aki a hatalom tenyeréből csipeget, könnyen elveszti álmait. A művészi szabadság kerül kockára, ha a mű megszületésének gazdasági feltételeit meg kell teremtenünk. A pályáztatás rendszere az állami elosztással szemben állt föl, de tökéletlenségét azok is látják, akik működtetik. Például a feladatokhoz címkézett támogatások nem teremtenek munkahelyeket.

Tráser László – Platón és a hazugság természetrajza ……………………..…….…… 07,27

A politika másról sem szól csak a hazugságról. Már szinte hiányoznak az olyan árnyalt kifejezések, hogy füllent, tódít, nagyot mond, rosszul ítéli meg. A politika nyelve csupasz, a filozófiáé pedig fel van öltöztetve. A szegedi filozófiai műhely úgy klasszicizálódik, hogy klasszikusokhoz fordul. Tanácskozásaik sorozatában mindig egy fogalmat járnak körül.

Antall – Csordás Gábor és a Jelenkor könyvkiadó húsz éve …………………….…… 07,10

Aki partizánnak áll, az könnyen benn marad az erdőben. Nem is elsősorban azért, hogy robbantgassa a síneket, hanem hogy a madárdalt hallgassa. Csakhogy az „erdőn kívül” történnek a dolgok, a világ fordul, a pénz beszél, a kutya ugat. A könyvkiadás úttörőit meg fölvásárolják a monopóliumok, a maguk tömeges árucikkeit terítve a piacra.

Tarnóczi László – Gyetvai Zoltán Losonci fényképész ………………………….…… 07,30

Nemcsak az óra mutatja az időt, de az emberi arc is. Ráadásul a vonásokban ott rejtőzik a személyes és az egyetemes történelem, a természet számtalan titkával együtt. Aki a fellegeket nézi az mögéjük lát, akár akarja, akár nem. Gyetvai Zoltán addig beszélgetett a szélfútta pásztorokkal Gömörországban, hogy azok örökbe fogadták. Rá bízták arcukat.

Antall – Jánváry Zoltán Nevadai grafikusművész a Forrás ……………………….…. 07,25

Amerikából visszanézve jobban látszanak Európa finom részletei, ráadásul mögöttünk maradnak az előítéletek. A történelmi lovas vállalkozások, a tizenhatodik századi huszárkodás kiváló embereket vitt rá arra, hogy végiglovagoljanak Eurázsia tájain. Barátjuk a budapesti Forrás galériában állította ki metszeteit és fotográfiáit.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Farkas Szilvia és Ignácz Kati

Műsorunkban Vukán György és Mazura János felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top