Archív

Bakó Fegya soXor fél – 11

„Nemrég mondta meg az igazat egy nagyonnagy gyűlésen, hát Kádár elvtárs odajött jattolni. Cinege elvtársnak se’ kellet több, jött ő is egyhamar.” – válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeiből.

051 Diploma

Jókai tér. Színházi korcsma. Bán János, Tóth József. Papírokról száll a szó. Bedühödök: „Ki a bucifszm látta Fellini rendező diplomáját?!” Jocó: „ÉN égettem el . . . a Picasoéval együtt.”

052 Szocreál

„Az első csapolás” Sztálinnak, meglehet, Dunaújvárosban. Élő, egyenes adás. Precízen belámpázva az acélüzem. – meséli rendező édesanyám. K.K. nagy riportja közepén kihúny minden lámpa. Nagyhalál! Ám a melósok fölnyitják az összes kohót. Az izzó vas világa teremt fényt hosszú percekre, amíg meg nem patkolják a főbiztosítékot.

053 Jatt

Negyedévente volt országgyűlés. Egységesen volt szavazva, amiként mostanság. Az egyik sarkon volt a televíziósok asztala. Nemrég mondta meg az igazat egy nagyonnagy gyűlésen, hát Kádár elvtárs odajött jattolni. Cinege elvtársnak se’ kellet több, jött ő is egyhamar. Vagy ötödik vagyok a sorban. Nyújtja a kezét, de közben másfelé néz. Megfogom. E. Wajda féle final cuting: ugyan egy pillanat alatt leizzadok, de nem találom a vezérezredes elvtárs kezét. Semmi baj. Az unokám majd Orbán Viktorral meséli ugyanezt. Addigra AZ is csak cinege lesz.

054 Totálgáz

Vagy hét-nyolc másodperc hiányzik az életemből. Úgy mesélik, a Nagy Ember az utcán állott, amikor elkötötték a merciét. No, akkor kellet volna ott lenni, s látni a Nagy Ember arcát, amikor kiesik az összes szerepéből, az összes pózából. Orcáján még ott a saját kocsija gőze-gáza. Még nem kap a telefonjához, még nem cselekszik. Ami Vele szinte sohasem fordul elő: most majdnem ember. Vagy hét-nyolc másodpercig. Aztán menten mobiloz. Baszhatja.

055 Őszinteség

Zokogásig folyott a fekete cimkés cseresnye /rabod lettem kismenyecske/. Schipőcz mondta váltig, hogy az igaz tisztesség a Kerti Törpe. AZ bizony AZ, AMI. Többen tudták, hogy a töltés túloldalán ottan áll. Hosszas vita után fölkerekedtek. Nem reckérozták a domb-mászást, az esetleges vonatot. Körbe baktattak. Ketten is hoztak butykost, hogy meg ne fázzanak. Balról kicsi tó, gyönyörű nájlon hattyúkkal, jobbról kagylókból épített föllegvár. Középütt meg A TÖRPE maga! Majd’ oly’ szép, mint Sztálin volt „addig” – röhögtek. Ahogy ezt nemhalkan vitatták, fény gyúlt a kert mögötti villában. Egymást pisszegve elsétáltak. A cseresnye is elfogyott, hát megmászták a töltést. Épp vonat se jött.


FOTÓ: Bibliaexaminer

Újdonságok kedvezménnyel:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top