Archív

Gondolat-jel 2013. május 12. Kossuth adó 11.05-11.58

Ha valaki elveszti a fejét, akkor segítenünk kell neki megtalálni.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a történelmi távlat, a tárgyilagos megítélés, a józan mérlegelés mértékegységét szeretné feltalálni. Akkor is, ha lehetetlen, kellene valami, ami az események sodrában nem az indulatokra, de a tények mögött rejlő folyamatokra figyel. A hatalom kétségtelenül sokat ront az emberen, de nem tekinthetjük végzetszerűnek az önzést. Elképzelhető, hogy az erkölcsi kiválasztódás bonyolultabb ügy, mint amit Darwin gondolt az evolúcióról. Nem láttatnánk szürkének a kort, ahol a szavak petárdái durrognak, legfeljebb a szellemi gyújtóanyagra kellene több figyelmet fordítani, hogy a sötét háttér előtt a szín látszódjék. A múltat tudjuk, a jövőt meg tervezzük. A farkasvakság jelenideje.

Kodolányi Gyula a nagybátyjáról, Kodolányi Jánosról ………………………..……. 07,43

Az irodalom a családban marad, akkor is, ha az unokaöcs mérnöknek készül. Kodolányi Gyula nem tehetett arról, hogy nagybátyja az a Kodolányi János, akit ha nem is tudtak kiradírozni az irodalomtörténetből, de felejteni erősen igyekeztek, jóllehet akár az egykor cenzúra által ejtett sebeket is be kellene foltozni nagyregényein.

Tráser László – Romsics Ignác közösségi, vagy egyéni jog…..….……………………. 07,10

Naponta kénytelen újragondolni a múltat a történész, mert minden egyes összegzés után újabb tények merülnek fel. S akkor még ott van a jövő, s aki tudóskén él, tartózkodik a jóslásoktól. A kisebbségi lét az első háborút követő határhúzások nyomán vált akut kérdéssé, hogy aztán Európa számára a nyolcvanas években, vagy a balkáni háború idején tarthatatlanná legyen.

Antall – Sudár Annamária A Pálosok és az előadó művészet …………………..……. 07,20

Hivatást és munkát szerzett magának, amikor föladta remeteségét és közösségbe szerveződött a szerzet. A Pálosok kevesen vannak Magyarországon, de most is a minőség foglalkoztatja őket nem a számszerűség. A történelem szétkergethette őket, de mindig újra összeverődtek a Gellért hegy alatt.

Tarnóczi László – Karancsi Mária, Szakács Miklós Finnországban ……………………… 07,15

Ibsen mellényéről nem pattantak le a gombok, amikor szobrát avatva a norvég nagykövet-asszony népviseletben adta át az Ibsen Központot Békés megye és Békéscsaba közönségének. De nyilván más a norvég történelem és más a közép európai kényszerek világa, ahol egy gatya is gyanús korszerűtlenség.

Antall – Móser Zoltán Valahol Európában ……….……………….…………………… 07,25

Képeiben a gondolat a fontos, amelyet a látvány megidéz, tehát soha nem izgatták különösebben a technikai bravúrok, a kidolgozás kifinomult rafinériája. Móser Zoltán kétnyelvű, Valahol Európában című albuma mégis nagy fordulat, mert színes képeiben is megőrzi a fekete fehér drámaiságát. A párhuzamosok a beszélgetésben találkoznak.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán

Műsorunkban a Grencsó kollektíva felvételei forognak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top