Archív

Lakatlan szigetek már nincsenek

Karuza nem akar nagyot szakítani. Van benne valami farmernadrágos lazaság, józan paraszti ész. Ughy Szabina kritikája Senko Karuza Szigetlakók című könyvéről.senko karuza szigetlakok

Turistaidényen kívül érkezni meg valahová mindig szívbemarkoló élmény, pláne ha egy szigetről van szó. Egy sziget magánya persze egy kívülálló számára mindig csak egy elképzelt, szentimentális illúzió marad, térjen vissza akárhányadszorra is. Igazán hitelesen szólni erről a képzelt és valós magányról csak egy őslakos tud, mint például Senko Karuza, aki lassan már ötvenhat éve nézi Vis sziget metamorfózisát: az önző turisták, az önmagukat megtalálni akaró, kiégett, jachtos üzletemberek és a nyaranta pár hónapra betelepedő külföldiek rohamát.

Mit tud tenni az, akinek ez a sziget az élete? Nos, leginkább megfigyel, alkalmazkodik és ír. Megfigyel, mert nincs sok dolga. Alkalmazkodik, mert tudja, megélhetése és a sziget jövője leginkább ezeknek az embereknek köszönhető. És ír, mert. Mindeközben pedig óhatatlanul is bölccsé érleli a napfény, a bora, a tenger, az a természeti erő, ami egy sziget mikroklímájából adódóan sokkal felfokozottabb, intenzívebb, mint egy kontinens közege.

Karuza mindemellett nem akar nagyot szakítani. Van benne valami farmernadrágos lazaság, józan paraszti ész. Szerettem az egyszerűségét, az alázatát, a természetközeliségét, no meg a humorát, bár fergetegesnek nem mondanám, ahogy a fülszövegben olvashatjuk. Arról az időtlenségről tudósít, ami a tenger mellett élőket jellemzi. Ellentétben mondjuk a nagy folyó mellett élőkkel és írókkal, akiket jóval több szorongás jellemez, példaként most hirtelen a Litera Duna-legendáriuma jut csak eszembe. Persze nap mint nap szembesülni az idő folyásával más létélményt ad, mint az öröklét nyugalmas horizontján végignézni.

Felesleges is bármiféle komolyabb összefoglalót írni arról, hogy miről szól ez a könyv. Dolgozunk a szőlőben, kihajózunk, amit halászunk, abból olívaolajjal, sóval, citromlével valami finomat sütünk, azt megesszük, néha kicsikarunk pár csókot a feleségünktől, összeveszünk a szomszéddal, együtt vagyunk. Nagyjából ennyi kicsontozva a könyv, de tulajdonképp mi más egyéb is történik velünk az életben?

Senko Karuza: Szigetlakók

Libri Kiadó, 2012, 254 oldal, 2990 Ft.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top