Archív

Majdnem kétszer több szén-dioxidot nyelnek el a planktonok

Az óceánok melegebb felszíni vizeinek közelében lévő több billiónyi plankton majdnem kétszer több – a klímaváltozásban vezető szerepet játszó – szén-dioxidot nyel el, mint azt eddig feltételezték a kutatók.plankton

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredményeikkel a szakemberek felülírták a tengerkutatás egyik központi tételeként számon tartott Redfield-arányt. A híres oceanográfus, Alfred Redfield 1934-ben publikálta felfedezését, amely szerint az óceánok felszíni vizeitől kezdve egészen a hideg, sötétebb mélységekig a planktonokban és az általuk kiválasztott anyagokban viszonylag állandó, 106:16:1 arányban oszlik meg a szén, a nitrogén és a foszfor.

Az új tanulmány szerzői azonban jelentősen eltérő tápanyagarányokat észleltek a planktonokban a Föld különböző vízterületeiről gyűjtött mintákban, és kimutatták, hogy nem a mélység, hanem sokkal inkább a földrajzi szélesség a meghatározó tényező az arányok alakulásában. A kutatók sokkal magasabb szén-dioxidszintet (195:28:1) észleltek az egyenlítő melletti meleg, tápanyagban szegény területeken, mint a tápanyagban gazdag, sarki övezetekben (78:13:1).

“A tanulmányunk egyértelműen kimutatta, hogy a planktonszervezetek szén-nitrogén-foszfor aránya nem állandó – húzta alá Adam Martiny, a tanulmány vezető szerzője, a Kaliforniai Egyetem (UC, Irvine) munkatársa. – Megfigyeléseink szerint a planktonszervezetekben lévő tápanyagarány a földrajzi szélességhez kötődő mintát mutat.”

A kutatócsoport hét expedíciót indított egyebek között a Bering-tengerre, az Atlanti-óceán északi részére és a Karib-tengerre, hogy hatalmas tartályokba gyűjtsenek vízmintákat, amelyeket még a hajó fedélzetén alapos – molekuláris szintű – vizsgálat alá vontak. Az eredményeket emellett tizennyolc másik tengeri expedíció hozzáférhető eredményeivel is összevetették a szakemberek – adta hírül a tanulmányt kivonatosan ismertető ScienceDaily című hírportál.

(http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130317154758.htm)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top