Archív

Letakarodtok nyomban mindketten a gépházba, és ott is maradtok

Szőcs Henriette írása Czapáry Veronika és Vécsei Rita Andrea felolvasóestjéről, a lányokat Csuhai István faggatta február 26-án a Rohamban.letakarodtok

Csuhai István azon gondolkodik, mi köti össze Czapáry Veronika írót és Vécsei Rita Andrea költőt, írót? Egy kapcsolódási pontot talál, mindketten vidéki kisvárosban nőttek fel, Veronika Győrben, míg Rita Nagykőrösön. A beszélgetésből kiderül, hogy a gyermekkor színtere máig meghatározó, mindketten ragaszkodnak a vidékhez. Innentől az est címe inkább: Letakarodtok az udvarra, és ott is maradtok!

Czapáry jelenleg is vidéken él, budai agglomerációban, nyolc macskájával, ahol kertet művel. Vécsei második kerületi, itt próbálja megvalósítani a falusi életformát. Csirkéket tart a ház körül, több-kevesebb sikerrel, egyiket elvitte a menyét, később a másikba is belekóstolt, meg kellett szabadítani a szárnyast a földi élet szenvedéseitől. De Rita nem adja fel, tavasszal ismét csibéket vásárol, és egy tehén beszerzésén gondolkodik. Írásaiban pedig gyakran visszatér az alföldi témákhoz, mind verseiben, mind rövid prózáiban, de blogbejegyzéseiben is szerepel a vidék.

Czapáry Veronika a Jelenkornál 2012-ben megjelent Anya kacag c. regényéből olvassa fel a befejező részt, ami véletlenül, egyeztetés nélkül reagál Vécsei korábban elhangzott verseire. Később Veronika készülő, Megszámolt babák című könyvéből hallhatjuk a második fejezetet. A főszereplő kislánynak nyolc babája van, melyek a biztonságot, a stabilitást jelentik számára, folyton megszámolja őket, s pánikba esik, ha nincs meg mind.

Aztán Csuhai provokatív, ki hatott írói munkásságodra kérdése elől mindketten kitérnek. Czapáry először nem akar neveket mondani, mert az egy-két állandó néven kívül minden interjúnál más is eszébe jut, aztán mégis említi Sylvia Plath-t, Erica Jong-ot és Hazai Attilát is. Vécsei szerint ha egy szöveg, amit éppen olvas, tetszik neki, akkor benne él egy darabig, idéz belőle, felhasználja. Kortársaknál pedig gyakran egy szerző szimpatikus személyisége csinál kedvet művei forgatásához.

Aztán Rita mégis vall arról, ki hat rá:

a barátnőim

hatnak rám. kölcsönösen hatunk egymásra.

j.-t zavarja a melle. lefelé néz, mondja.

megmutatja. jóképű a plasztikai sebész.

nevetgéltek, amíg a vonalakat rajzolta.

filccel a mellére.

(Vécsei Rita Andrea: a barátnőim)

Végezetül a szereplők megegyeznek abban, hogy a mai beszélgetést főpróbának tekintik, mert a szokatlanul korai időpont sok érdeklődőt távol tartott. A nézők szívesen meghallgatnák a felolvasást még egyszer.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top