Archív

Gondolat-jel 2013. február 10. Kossuth adó 11.05-11.58

Az önismerethez nem tükör, hanem elszántság kell.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a hiúság vásárán nehezen értékesíthető, ám alkalmanként fájdalmas őszinteség esélyeit mérlegelné. A tükör nem hazudik, inkább mi áltatjuk magunkat, ami nem is baj, ha ezáltal az élethez nélkülözhetetlen egészséges önbizalmat építjük. A kollektív önáltatás, a folyamatok és az események kozmetikázása, az éppen aktuális politikai indulatok rávetülése a történelmi tényekre, már kockázatosabb. A birodalmi mámorból való józanodás évtizedekre való másnaposságot okoz, és még a pőre ész sem segít, hiszen emlékezetünk fedezete éppen az érzelmi kötődés. Ha elmegyünk is, itt vagyunk. A múlt is: Jelen!

Antall – Bogyay Katalin az UNESCO és Visegrád vonásai ………….……………….. 08,31

Ahol a béke a jelszó, ott – ha udvarias szavak mögé rejtve is – de jelen van a békétlenség. Az más kérdés, hogy egy 195 tagállamot képviselő kulturális szervezetben a jó modor nélkülözhetetlen az érdekérvényesítés során. Az UNESCO közgyűlésének magyar elnöke van, akinek úgy kell a magyar kultúrát képviselnie, hogy arra figyeljen, ami összekötheti azokat a kis országokat is, amelyek Ázsia felől az európai félsziget zugának látszanak.

Mács Ildikó – Kollár Péter Kassa könyvesboltja és a Magyar ház …………………… 06,02

A kemény piaci viszonyok tönkretették a szlovákiai magyar könyvhálózatot, a legendás Madách könyvkiadó boltjai Pozsonytól, Szerdahelyig, Komáromig, Rozsnyóig lehúzták a rolót. Az Európa Kulturális fővárosaként ünneplő Kassának csak drukkolhatunk, miközben a kulturális sokszínűség névsorolvasását mégiscsak meg kell tartanunk.

Antall – Szőcs Géza és a Carbonaro fogadtatástörténete ……………………………… 07,30

A diktátorok idézetgyűjteményeit úgy teszi semmivé a hatalom mulandósága, hogy a hivatásos gyűjtőknek, a könyvtáraknak is résen kell lenniük. Ám, ha múlhatatlan olvasmányélményeink belső logika szerint elkezdik önmagukat szervezni, s kötetté állnak össze, az egyszerre a tizenkilencedik század széplelkeinek naplóit, s a posztmodern játékait is eszünkbe juttatja.

Tarnóczi László – Botos Zoltán Balázs János festőről ………………………….……. 07,25

Cigányútra szaladt a képzőművészet, mert a társadalmi értelemben rendkívül rétegezett közösség tagjai festeni, rajzolni kezdtek. Merthogy csak festészet, és költészet, csak zene van. A cigány képzőművészettel senki nem tudott semmit kezdeni, a cigányságból érkező alkotók tehetsége viszont szakértelemért, művészettörténeti, kritikai fogadtatásért kiált.

Antall Papp János Peruban is jártas vándorszínész …………..……………………… 07,20

A függönyt minden reggel felhúzzák, akkor is, ha párás a reflektor üvege. A játék elkezdődik, s mi itt a földön úgy képzeljük, hogy vérre megy a dolog. Szerencsére éppen annyi a vígjátéki elem a létezésben, mint a tragikus vonás. A színész pedig akkor boldog, ha szabadul a büféből, a por, a festék és enyvszagból, hogy aztán vágyódjék oda vissza.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Gyurmán Gábor és Soós Zoltán

Műsorunkban a Miles Davis felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top