Archív

Gondolat-jel 2012. november 4. Kossuth adó 16.05-17.58

A közélet nem bírja a magánügyeket. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a társas kapcsolatok fontossági sorrendjét igyekszik újrarendezni. Ha összegabalyodnak a szálak magukkal rántják azt is, aki úgy vélte, kezében tartja azokat. A vezetéselmélet nem módosulhatott annyit az emberiség történelmének kezdete óta, hogy ismét azt képzelhesse a közösség megbízottja, hogy egyéni érdekei mindent felülírnak. A korrupció immár nem a nemzeti függetlenségi harc eszköze, az állam is mi vagyunk, nem mutogathatunk a megszállókra. Az alattvaló szerepe megszokható ugyan, de a bankkártya könnyebben ürül, mint a fej. Jöjjön akkor az írás.

Antall – Szilágyi Mátyás a szovjet diplomácia Magyarországról ………..…………. 07,30

A forradalom nem diák, hogy elbukasson. Azt csak leverni lehet, hagyományosan idegen segítséggel. A megszállás természetrajzát regényekből és emlékezésekből is ismerhetjük, ám a dokumentumok drámai ereje kellő türelemmel kibogozható. A Szovjet diplomáciai jelentések Magyarországról a Hruscsov korszakban című kötet, melyet Baráth Magdolna szerkesztett egyszerre jellemzi a kort és a szereplőket.

Ternovácz István – A Szerémség nyelvi állapota ………………….…….…………….. 07,10

A nyelvjárás éppen annyira tartozik a múlthoz, mint a jövőhöz. Esélyt ad a nyelvi és kulturális sokszínűségnek, s még veszélyeztetett állapotában is mutatja egy fogyatkozó közösség műveltségét. Satrinca és Maradék két szerémségi magyar falu szerb nyelvi közegben. Zellinger Erzsébet, Fodor Katalin és Juhász Dezső az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanárai, valamint Krizsai Fruzsina és Kocsis Zsuzsanna, a hallgatók. Ternovácz István beszélteti őket.

Antall – Radványi György és Tokaj – hegyalja ……………………………………..………. 07,35

A szavak közötti csendet is gyűjti a Magyar Nyelv múzeuma, melynek ovális terme a Kazinczy Ferenc által a majdani tudós társaság részére megrajzolt asztal formáját követi. Ma már tudjuk: a költő, az irodalomszervező, a naplóíró, a nyelvújító szellemét is. Azét, aki mert ligetet telepíteni a búzaföld lankájára, s aki Hegyalján tűzte ki a világ közepét.

Farkas Erika – Ádám Kristóf Montrealból …………………..……………………….. 07,20

Az utolsó tömeges kivándorlást a megtorlás indította nyugatnak, aztán a vasfüggönyt ismét behúzták. A kanadai magyarok hagyományos közösségei azóta a délvidéki háborúval kaptak számosabb utánpótlást. A második, harmadik generáció jobb esetben kíváncsi és hazalátogat.

Antall – Ablonczy László A nemzet színházi eszménye …….……………….………… 07,30

A színház estéről estére változik, s mára már szinte fölmérhetetlen kínálatával, ha teszik, gazdagságával csalogat. A kőszínházak társulatai és a nem hivatásos alkalmi truppok egészséges átjárhatósága ugyan mindig hozzátesz valami újat, a megkerülhetetlen hagyományokat mégsem írja felül.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a hangmesterek: Vízkelety Gabriella és Gyurmán Gábor

Műsorunkban a Steve Heckettel fellépő Djabe együttes felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top