Archív

Székely Jeruzsálem Debrecenben – Könyvbemutató és fotókiállítás

kiallitas-01

Szávai Géza Székely Jeruzsálem című esszéregénye negyedik kiadásban kerül a magyar olvasók asztalára. (A román kiadás után most jelent meg francia nyelven is, júniusban lesz a párizsi bemutatója).

A reformáció idején zsidó hitre tért székelyek tragikus történetét elbeszélő könyv a „székely lelki zsidók” sorsát kortárs európai eszményeink közegében – és annak távlataiban – értelmező, különös műfajú kötet. A Székely Jeruzsálemnek nevezett Bözödújfalu történetében és pusztulásában (Ceausescu falu- és nemzetiségromboló politikájának esett áldozatául) a szerző az erdélyi létérzés dimenzióváltására is ráirányítja az olvasók figyelmét: „A Székely Jeruzsálem végső soron az Európai Unió szellemi előképét villantja fel az erdélyi népek történelmileg létrejött autonómiáiban, amelyek a mellérendelés elve alapján működtek évszázadokon át. Az új Európának ismernie kell saját szellemi előzményeit…”

SZJ 4-kiadas-nA könyv magyar és francia nyelvű megjelenése alkalmából március 27-én, kedden 17:30-kor a Debreceni Református Kollégium dísztermében találkozásra és beszélgetésre kerül sor Szávai Géza íróval. Bevezetőt mond dr. Bölcskei Gusztáv püspök. Házigazda: dr. Győri János irodalomtörténész, és közreműködik a Kollégiumi Kántus.

A Székely Jeruzsálem emlékezetes fotóiból készült kiállítást megnyitja dr. Gáborjáni Szabó Botond a Nagykönyvtár Kiállítótermében, és a képek folyamatosan megtekinthetők 2012. március 27 – április 17 között. (A kötet képeiből rendezettkiállítást láthatta már a közönség Budapesten, Frankfurtban, Bécsben, Brassóban, és a szerző honlapján is érzékelhetőek a dimenziói: http://www.szavaigeza.hu/szekelyjeruzsalem

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top