Archív

Az antarktiszi huszár

Ma, december 14-én éppen száz éve annak, hogy Roald Engelbregt Gravning Amundsen kitűzte a norvég zászlót a Déli-sarkon. Szeles Judit blogja.

Mínusz két fok, mindent ragyogó jégpáncél borít, és metszően hideg északi szél fúj – legalább is nálunk. 2011. december 14. Éppen egy összehasonlító cikket olvasok a Bonnier Historia&Vetenskap (Történelem és Tudomány) című svéd magazinban Roald Amundsen és Robert F. Scott sarkvidéki expedíciójáról. Az összeállítás címe: Halálraítéltek a Déli-sarkon – de, az eseményeket ismerve tudom, ez csak az angolokra, Scottékra vonatkozhat, mert a norvég csapat bizony elérte célját, és épségben vissza is tértek 99 nap megfeszített vándorlás után.

Az újságcikk elemzése szerint Amundsent tapasztalata és felkészültsége segítette a sikerre[i]. A 48-éves, nőtlen, egyedülálló Amundsen, aki orvosnak kezdett először tanulni, majd gyorsan átváltott a hajózásra, született síelő volt. (Norvégiában persze mindenki sítalpakkal a lábán születik.) Az Északnyugati-átjáró felfedezéskor sokat tanult az inuitoktól. Nem csak a szánhúzó kutyák használatát, hanem azt is, hogy a rettentő hideg ellen a legjobban a rénszarvas- és farkasbőrruházat véd. Az antarktiszi út során a kutyák egy részét levágták, mert idővel kevesebb lett a csomag, és több élelemre volt szükség. A sátorfajták közül Amundsen a legmodernebbet választotta, azt, amelyiknek alja is van, és nem fújja be a szél a havat. A felszerelés között ott található a termosz, amit minden reggel megtöltöttek forró csokoládéval, és az még a nap közepén is meleg maradt – a felfedezők nagy örömére. Sok-sok apró részlet, amit Amundsen előre kidolgozott, az útvonallal együtt. Csak szerencséje volt? Az is. Az időjárás kedvezett. Azonban ha jól belegondolunk – és a Historia&Vetenskap cikke is ezt sugallja – a rivális Scott sem személyiségében (túlságosan zsarnokoskodó, egoista), sem felkészültségében nem közelítette meg Amundsent. Az angol csapat ugyan elérte – másodikként – a Déli-sarkot, de a visszafelé úton mindannyian fagyhalált haltak.

Ma, december 14-én éppen száz éve annak, hogy Roald Engelbregt Gravning Amundsen kitűzte a norvég zászlót a Déli-sarkon. Ezt írja az 1930-as években Houben A Déli-sark meghódítása, Sarki expedíciók útleírásai című könyvében.

15-e pompás napsütéssel virrad fel. Alig hagynak maguknak időt, hogy megreggelizzenek. A szánok megrakása sohasem ment ilyen gyorsan. A hideg csak 25°, a Napot lassankint kissé eltakarja a felhőfátyol. A szánút egy ideig kitűnő. A kutyák nyílsebesen vágtatnak előre. Az utolsó hó őrhelyeket csak félmagasan és kevésbé gondosan építik, ezeket úgyis már rövidesen viszontlátják. Délben a számítás 89°53′-et ad meg – még 12 km! Alig valamit beszélnek, a feszültség mindegyiknek fojtogatja a torkát. Hanssen nyaka kétszer olyan hosszú, mint máskor – olyan feszülten néz délre. A szánvezetőknek egyik szeme mindig a mérőkeréken nyugszik, vajon nem érték-e el a kiszámított távolságot? És olyan pontosan működnek a kilométermérők, hogy délután 3 órakor háromszoros „Megállj!” hangzik fel, s a vad hajsza egy csapásra bevégződik. A célt elérték! Erős kézszorítás a vezetőnek, és mindegyik bajtársnak, rövid szerencsekívánat – és elő a zászlóval! Öt, fagytól csúnyán felsebzett ököl nyúl a rúd után, felemelik a lengő lobogót, az elsőt és egyetlent a földrajzi Déli-sarkon, és Amundsen ezeket az egyszerű szavakat mondja: „Feltűzünk téged, te kedves lobogó, a Déli-sarkra, és annak a síkságnak, amelyen a Déli-sark fekszik, a VII. Haakon király-föld nevet adjuk!” A zászlót befúrják a talajba és megerősítik. A szertartásnak vége. Csillogó szemek, örömtől ragyogó arcok, büszke nevetés: Norvégia a Déli-sark ura, Amundsen négy emberrel meghódította az erődítményt. Milyen csodálatosan és tréfásan játszik az élet: kisgyerekkorától az volt a vágya, hogy elérje az Északi-sarkot – helyette most elvezette az élet a Déli-sarkra!


Elégia Roald Amundsennek a norvég Hornorkestret előadásában.

Hornorkestret


A Fram Múzeum Oslóban (NO, ENG)

Amundsen blogja a Fram Múzeum oldalán (ENG)

Sarki expedíciók útleírásai – Összeállította: Németh Ferenc (HU)

Amundsen a Wikipedián (HU)

Amundsen írásai a Project Gutenbergen

Amundsen írásai az Internet Archive-on

Amundsen a WordCat katalógusában

Roland Huntford: Scott & Amundsen, Last Place on Earth. (Amazon)

ua. magyar fordításban: a Molyon

Huw-Lewis Jones and Kari Herbert: In Search of the South Pole (ENG)

Polnytt aktuális sarkividéki hírek és érdekességek (ENG)



[i] A Bonnier Historia och Vetenskap cikke egyértelműen Roland Huntford álláspontját tükrözi.
Roland Huntford (lásd Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Huntford) sarkkutatók életrajzírója, korábban The Observer skandináviai tudósítója (téli sportokban). A Scott and Amundsen című kettős biográfiája nagy vitákat váltott ki, opponensei, Fiennes és Solomon azt vetik a szemére, hogy nincsenek közvetlen tapasztalatai a sarki expedíciókról.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top