Archív

Szakállat enni – Michael Borremans képei nyomán

szakllMiközben a Klubrádióban beszéltem a könyvheti könyvekről, a feleségem beosont a Műcsarnokba, és megnézte Michael Borremans festményeit. Aztán délután mutatta a kis füzetet a Szakállat enni című kiállításról. Azt mondta, nekem biztos bejönne, mert René Magritte-hoz hasonlít. Megnéztem a Szakállat enni című képet a füzetben, hát, mondtam, Magritte azért klasszisokkal jobb.

Két nappal később vacsora után valahogy a kezembe került a Borremans-füzet, és tüzetesebben megnéztem. A Kezére tekintő férfinél megálltam. Ez elképesztő, ez tényleg a Magritte-i titok időtlensége. Valami történik, amit nem látunk, még akkor sem, ha a saját tenyerünkbe nézünk.

De ez a Szakállat enni valahogy nem jött be. Mi az, hogy szakállat enni? Szakállat csak a hülye eszik, ennek semmi titkos vagy metafizikus tere nincs. És ezzel befejeztem a napot.

Másnap reggel korán és álmosan keltem. Bekapcsoltam a kávéfőzőt, hogy melegedjen, aztán bebotorkáltam a fürdőszobába fogat mosni. Kibontottam egy új fogkefét, rányomtam a krémet, aztán csiszi-csoszi. De abban a pillanatban megelevenedett előttem a szakállevő képe, merthogy a szám megtelt szőrdarabokkal. A rohadt életbe! Ezt jól megkaptam. Fölzabálom a saját szakállamat. Vagy mi a túró történik itt?

Kivettem a számból a fogkefét, és a lefolyóba köptem a habos szőrdarabokat. A fogkefére néztem. Egyetlen darab sörte sem maradt rajta.Tenyr

De hát ki ez a Borremans, aki ilyen tréfákat űz velem? Megnéztem, ugyanabban az évben született, mint én. Ez persze nem összefüggés. A péntek éjszakát rászánom. A Múzeumok éjszakáján valami történni fog köztünk a Műcsarnokban.

A cikkben fölhasznált képek föntről lefelé a következők:

Michaël Borremans: Eating the Beard / Szakállat enni (2010)

Olaj, vászon, 50,0 x 42,0 cm

A Zeno X Gallery, Antwerpen jóvoltából

Fotó: a Zeno X Gallery, Antwerpen jóvoltából

Michaël Borremans: Man Looking Down at his Hand / A kezére letekintő férfi (2007)

Olaj, vászon, 36,0 x 30,0 cm

Debra-gyűjtemény

Fotó: a Zeno X Gallery, Antwerpen jóvoltából

Még több infó: www.muzeumokejszakaja.huwww.mucsarnok.hu

 

 

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top