+ Irodalom

Tiltakozás a kortárs magyar irodalom ellehetetlenítése ellen

balog zoltán

A peticio.com-on a következő szöveg jelent meg, amely nem taglalja a petíció megírásának előzményeit, ezért megpróbáljuk röviden vázolni.

A peticio.com-on az alábbi pontokba szedett szöveg jelent meg, amely nem taglalja a petíció megírásának előzményeit, ezért megpróbáljuk röviden vázolni.

A 2016-os évtől az évi tizen milliárd forintból gazdálkodó Művészeti Akadémia egyharmadnyi kurátori jelenlétet szerzett a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumaiban, többek között a Szépirodalmiban. Ha ehhez hozzávesszük a miniszteri hatáskörben delegált másik három tagot, egyértelmű a kormányzó párt kultúrpolitikai preferenciája. Amely nem más, mint azoknak az irodalmi lapoknak és fórumoknak az ellehetetlenítése, amelyek az előző kormányok alatt az NKA-t sok éven át fenntartójuknak tekintették, s ezzel mára olyan helyzetbe sodorták magukat, amelyben adminisztratív módszerekkel megszüntethetőek, miként a Népszabadság. A 2017-es évre az NKA egy őszi konferencia záradékaként hetekkel később 600 milliós bőségszarut jelentett be. Ebből a 2017-es évre olyan minimálkeret áll rendelkezésre a magyar irodalmi folyóiratok számára, amely az évekkel ezelőttit meg sem közelíti, így nyilvánvaló, hogy ennek a kultúrpolitika által vezényelt forrásmegvonásnak újabb áldozatai lesznek. És ez azoknak is a sara, akik nem kultúrpolitikai megfontolásból, de részt vesznek a döntésekben, ahelyett, hogy konstruktív javaslatokban keresnék a feladatukat.

És innen talán érthető a petíció, amely a minden másra van pénz ellenében lázad:

1. Követeljük a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2017-re szánt 400 millió forintos támogatásának visszavonását.

2. Követeljük a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számára, a Kertész Imre Központ létrehozására megítélt 1 milliárd forint visszavonását.

3. Követeljük, hogy az így visszanyert 1 milliárd 400 millió forint közvagyont ne uram-bátyám módjára osszák szét.

4. Követeljük, hogy a szakmai szervezetek bevonásával osszák újra ezt az 1 milliárd 400 millió forintot azon irodalmi szervezetek, folyóiratok és műhelyek között, amelyek forráshiányban szenvednek, és amelyek azt valóban megérdemlik.

A petíciót Pion István költő, slammer jegyzi, vele itt veheted fel a kapcsolatot.

  • December 27.-én 18.30-kor már 629-en írták alá
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top