+ Próza

Donald Trump kiszivárgott különös utazása

…ekkor történt a rendkívüli esemény, amit másnap a Twitteren is meg akart osztani az országgal, de a kampánystratégái lebeszélték. Most azonban mégis kiszivárogtak a részletek.

A kínai mester meglepő üzenete a fehér házba

A  választás győzelmi éjszakáján, meg nem erősített információk szerint, különös dolog történt Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok következő elnökével. A Trump Towerből mindenki elhagyta az irodát, a telefonok elhallgattak, a pezsgős üvegek is már csak üresen ácsorogtak. A hosszú, fárasztó, győzelmi kampány után pihenni készült a leendő elnök, és a fáradtságtól az íróasztalánál elaludt. Ekkor történt a rendkívüli esemény, amit másnap a Twitteren is meg akart osztani az országgal, de a kampánystratégái lebeszélték. Most azonban mégis kiszivárogtak a részletek.

Öltönyben, befésült frizurával,

a magabiztos mosolyával aludt el Donald Trump az íróasztalánál. Álom és ébrenlét közti derengés, hangok, fények, Hillary Clinton, Bernie Sanders, és több arc tűnt fel egymás után. Tömegek, taps, éljenzés, ám egyszer csak mintha nagyon messze került volna mindezektől. Mr. Trump úgy érezte, felemelkedett a földtől, és messzire repült. Egészen Kínáig. Meglepődött, hogy ilyen hamar elkezdődik a külpolitika, és beindulnak a tárgyalások, de tudat alatt mégis csak érezte, hogy álmodik. Kíváncsian figyelte, mi történik.

Kínai politikusok

megjelenését várta, de csak egy különös öregemberrel találkozott egy kunyhóban. Mr. Trump idegenül hatott a mandzsettagombjaival, és az elegáns öltönyével az öreg kínai mellett. Hamar a tudtára akarta adni az öregnek, hogy Make America Great Again, csak hogy ő is tisztában legyen vele. Hogy ez az ő mantrája. De aztán az ereje elhagyta, és szó nem jött ki a száján. A lábai is elgyengültek, és szótlanul roskadt az öreg kínai mellé, egy kopottas kis szőnyegre. Az öreg csak mosolygott, majd felemelte a kezét.

Üdvözöllek, Lao-ce vagyok.

Kezdte a fura alak, majd elővett egy kis füzetecskét. Az Út és Erény könyve ez, mondta Mr. Trumpnak. Nagy országot bíztak rád az emberek, nagy felelősséget. Ez a könyv majd segít. Azért vagy itt, mert az éned jobbik része idehozott, hogy tanulj. Ha megérted azt, ami ebben a könyvben áll, nemzeted boldog lesz és elégedett. De nem csak ők, talán az egész világ is. Mr. Trump továbbra sem tudott megszólalni, csak figyelt.

Az öreg mester egy részt felolvasott a könyvből:

„A nép megnyerése, ország kormányzása
nem kíván tudós elméletet.
Ég s föld kapui nyílnak-csukódnak,
nyugalmasak és békességesek.
E tudásból kibontakozik
a sürgés-nélküli cselekedet.
Megszülni és felnevelni,
létrehozni és nem kívánni,
megalkotni és nem birtokolni,
hatalmaskodás nélkül vezetni:
ezt kell a legnagyobb jónak nevezni.”

Mr. Trump szólni sem tudott,

csak figyelt, és érezte, hogy itt valami sokkal mélyebb tudást kap most, mint amit a kampánystratégáitól kapott eddig bármikor is. Lao-ce mester folytatta:

„Nagy birodalom vezetése,
mint apró halakból eledel sütése.
Míg az úton járnak az emberek,
nem művelnek csodát a szellemek.
S ha nem művelnek csodát a szellemek,
nem háborítódnak az emberek.
S ha szellemektől nem jön ártalom,
a fejedelemtől sem ér bántalom:
mikor ezek ketten veszteg maradnak,
erényeik összefonódnak.”

Mr. Trump érezte, hogy egy életre szóló lecke ez. Lao-ce mester különös aurája, és nyugodt hangja folytatta az olvasást:

„A jó hadvezér nem harcias,
a jó harcos nem haragos,
a győzni-tudó nem támad,
a vezetni-tudó alázatos:
ez a nem-küzdő erény,
az irányító erő,
a természet szolgálata,
az ősi vezető.”

Így haladt a felolvasás,

miközben az időt már nem is érzékelték. Egyszer csak hajnalodni kezdett, és az öreg mester rángatni kezdte Mr. Trump zakóját, hogy kelljen fel a szőnyegről, ébredjen, és távozzon. Eljött az ő ideje, menjen és kormányozzon.

Ahogy rángatta a zakóját, különös üvegcsörömpölés is hallatszott. Álmosan kinyitotta szemét a leendő elnök, és a takarító szolgálat munkatársait látta az irodában. A pezsgős üvegeket szedték össze, és éppen őt ébresztgették a zakójánál fogva.

Ébresztő, elnök úr, ébresztő! Reggel van, hozta vissza a hang a valóságba. Ébresztő elnök úr!

Miután magához tért, akkor vette csak észre, hogy egy megsárgult lapú, kopottas kis füzetecske van a kezében. Hogy került ez oda? Álom volt talán, vagy mégsem? Egy pillanat alatt visszaemlékezett mindenre. Lao-ce-ra, az öreg mesterre, távol-keletre, a kunyhóra, a szőnyegre, és a tanításra.

Meetinget

hívott össze azonnal a stábjának. Az előző éjszakáról és az öreg mesterről ki akart mindent küldeni a Twitterre, de tanácsadói lebeszélték. Azonban valahogy mégis kiszivárgott…

És a világ most Mr. Trumpot figyeli.

Szerző: A Kolostor Őre

A cikk kitaláció, bármiféle egyezés a valósággal csupán a véletlen műve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top