+ Irodalom

A kivégzésére váró táncos kurtizán elmeséli az életét

Paulo Coelho legújabb kötetében a feminizmus egyik jeles képviselőjének, a hányatott sorsú Mata Harinak a történetét követhetjük végig. Önvallomások a Saint-Lazare börtön legmélyéről egy szabad nő tollából, akivel kibabrált a politika.

Aki eddig egyetlen könyvébe sem futott bele, Paulo Coelhóról akarva-akaratlanul is az instant életbölcseletek jutnak először eszébe. Ezeket egyesek előszeretettel osztogatják a Facebookon negédes naplementés fotóval megspékelve. Coelhót éppen ezért, valamint egyszerű nyelvezete miatt sokan túlértékelt szerzőnek tartják. Tetszik vagy nem, a 69 éves brazil napjaink egyik legnépszerűbb írója, akinek munkásságát egyfajta misztikus miliő is körüllengi: milliók csüngenek a szavain, könyveiből több mint 210 millió példányt adtak el világszerte, Facebookon pedig 28 millió rajongó követi. Ha ez nem lenne elég, a New York Times így hajtott fejet munkássága előtt:

Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére.

A sztárszerző legújabb dobása A kém című regény, mely az Athenaeum Kiadónál jelent meg októberben. A könyv főszereplője a Mata Hari nevű kurtizán és táncosnő, akit az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartottak fogva a párizsi Saint-Lazare börtönben. Mata Hari nem fiktív személy, nagyon is létezett: Margaretha Geertruida Zelle volt a polgári neve, Hollandiában született, az imént említett kémkedési vád miatt 1917-ben kivégezték, és Coelho szerint egyike volt az első feministáinknak. A szerző egyes szám első személyben mutatja be a táncosnő történetét, aki nem kívánt megfelelni a korabeli nő szigorú szerepének, sőt, egyenesen szembement azzal.

Vigyázat, megrázó felvétel következik:

mata-hari

Mata Hari kivégzése 1917-ben – a kép forrása: donhollway.com

Mata Hari szabados, mégsem felhőtlen életét önvallomásszerű levelein keresztül ismerjük meg, így A kém őszinte kitárulkozás. Paulo Coelho munkásságában mindig is fontos szerepet kapott a szerelem és az életútkeresés tematikája, így legújabb kötete sem lóg ki a sorból. A szerző talán nem is tudott volna mellélőni Mata Harival. A hírhedt kurtizán hálás téma, az a fajta tragikus hős, aki a mai napig képes beszédtémát szolgáltatni. Paulo Coelho alapos kutatómunkát végzett, ideiglenesen újságíróvá vált, hogy titkosszolgálati akták, régi levelek, történelmi cikkek segítségével minél közelebb férkőzzön a néhai Mata Harihoz. Ez sikerült is, így tudott pontos lenyomatot készíteni A kém főhősnőjének világnézetéről.

Egy dolog valamit megszokni, és egész más élvezni.

Talán ez a mondat jellemzi legjobban Mata Hari életét, aki a szerelem és a megalkuvás elől menekült a szabadságba, és bár ideiglenesen pénzre és hírnévre tett szert, folyamatosan ki volt szolgáltatva másoknak. A kém mind a Coelho-rajongóknak, mind a Mata Hari iránt érdeklődőknek okozhat néhány izgalmas órát.

Akinek nem volt elég az olvasási élmény, azoknak érdemes ellátogatniuk a ParaParkba, ahol Rejtélyek Raktára néven külön szabadulószobát szenteltek Mata Harinak.

Astruc is eldobott egy kavicsot, és elmondta, hogy nem követtem el semmilyen vétket. Éltem a szabad választás lehetőségével. Rá se hederítettem, és újabb kavicsot hajítottam a tengerbe.
– Ezt a bántalmazásokért, amelyeket testem és lelkem szenvedett el. Kezdve életem első és borzalmas nemi élményével, egészen mostanáig, amikor gazdag férfiakkal hálok, és légyottjaim könnybe fúlnak. És mindezt csak a befolyásért, a pénzért, a ruhákért, csupa múlandó dologért. A saját magam szőtte rémálmok gyötrelmében élek.

A nyitókép forrása: donhollway.com

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top