+ Irodalom

Megkezdődött a hazai irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvénye

43. tokaji írótábor

Tokaj bárkája ellenáll a magasra csapó hullámoknak, menti tovább az értékes gondolatokat, egy jobb és nemesebb világ fogantatásához – mondta Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke.

A 43. Tokaji Írótábor szerdán a Tisza-parti kisvárosban kezdődött; a péntekig tartó tanácskozás során a nemzeti identitás és a globalizáció egymáshoz való viszonyát vizsgálják meg a résztvevők.

Az írótábor kezdettől fogva identitásképző és -erősítő szerepet töltött be nem csupán az írók, de általuk a társadalom életében is – fogalmazta meg a konferencia lényegét Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a hagyományos helyszínen, a Rákóczi-pincében megtartott megnyitón.

Az először 1972-ben megrendezett találkozó történelmét felidézte elmondta, hogy az első évek óvatos rendszerkritikai, a legsúlyosabb társadalmi problémákra rámutató konferenciái után – főként a 80-as években – újra lehetőség nyílt az

elhallgatás és elhallgattatás

felszámolására, az igazság nem veszélytelen keresésére, a nemzeti önismeret és önbecsülés visszaszerzésére, s mindezzel Tokaj

sok-sok birodalmi hazugság falán

ütött jól látható rést.

Az írótábor jelentősen hozzájárult a diktatúra felszámolásának előkészületéhez, a változások és azok szükségességének megfogalmazásához, és töretlenül teszi a dolgát a rendszerváltás óta is – tette hozzá az Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János jelezte, hogy a jó irányt igazolják az időként heves viták viharai, de

Tokaj bárkája ellenáll a magasra csapó hullámoknak, menti tovább az értékes gondolatokat, egy jobb és nemesebb világ fogantatásához.

43. tokaji írótábor

A 43. Tokaji Írótábor megnyitóján a Rákóczi pincében 2015. augusztus 12-én.
MTI Fotó: Vajda János

Az idei, a nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában témacímet viselő tanácskozással kapcsolatban Szentmártoni János hangsúlyozta: a mítoszt, az idők méhéből fakadó eredettörténetet nem lehet kiradírozni egy nemzet kollektív tudattalanjából annak ellenére sem, hogy a 20. század második felében jelentős kísérletek történtek, hogy a magyarok az emlékét is elfelejtsék annak,

honnan jöttünk, kik vagyunk és hová tartunk.

Szavai szerint a rombolás mértékét ma még nehezen lehet felmérni, mivel a rendszerváltozás nem vetett véget a folyamatnak, csak új mederbe, a globalizáció medrébe terelte azt. Ezzel, ha tetszik, ha nem, kezdeni kell valamit, mert úgy tűnhet, hogy szellemi értelemben ez a végső csapás a magyarság lelki-spirituális erejének végső kioltására – fogalmazott az elnök.

Mítosztalan korban élünk, újabban múltunkat, történelmünket, hőseinket is igyekszünk mítosztalanítani, (…) a rideg számok, a virtuális valóságok és a nihilizmus szülte céltalan élethabzsolás a reneszánszát éli, mintha azt hinnénk, hogy a valósággal való szembenézésnek ez az egyetlen formája

– mondta Szentmártoni János, hozzátéve, éppen a Tokaji Írótábor gazdag hagyományai és jövője a garancia arra, hogy ne legyen ok a pesszimizmusra.

Az írótábor résztevői ezért idén arra keresik a választ, hogy tisztában van-e a magyarság a kulturális és hitbéli gyökereivel, képes lesz-e hagyományait átmenteni a 21. századba, illetve milyen mértékű szervezőerővel bír még a művészet és a vallás, a közös múlt tanulmányozása napjainkban

– mutatott rá Szentmártoni János.

A témát az irodalom mellett a néprajz, a történettudomány, az antropológia nézőpontjából, társadalmi és lélektani szempontból vizsgálják meg több mint negyven előadó és számos civil érdeklődő részvételével. A tábor vendége lesz például Jókai Anna író, Balázs Géza nyelvész és Hoppál Mihály néprajzkutató, a délelőtti és délutáni plenáris üléseken nyelvészeti, a határon túli és a filozófiai munkacsoportokban számos kiselőadást tartanak.

A Tokaji Esték sorozat keretében alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasóest, kiállítás és hangverseny várja az érdeklődőket, a kísérő rendezvényeken fiatal alkotó mutatkoznak be, emellett a résztvevők megemlékeznek Nagy László születésének 90. és Németh László halálának 40. évfordulójáról is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top