+ Építészet

Fekete György megpróbált megfogalmazni egy magyar mondatot

Mondanánk, hogy sikerült, és értjük, amit az MMA elnöke a budai Vár fontosságáról mondott, de nem tudunk eltekinteni attól az érzéstől, hogy egy barokkos képzavarral van dolgunk.

A vár megújítása érthetően nemzeti ügy, de nem mindig sikerül róla érthetően beszélni, pedig az is nemzeti ügy.

A világraszóló építészeti egységek léte és hatása mindennapi életünk szövetének egyik legfontosabb szála, visszaszövése a budai Vár esetében a nemzet egységének és szellemi erejének történelmi jelentőségű gesztusa

– mondta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke hétfőn, a vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervet középpontba állító építészeti konferencián a Várkert Bazárban az MTI tudósítása szerint. Fekete György hangsúlyozta: bízik abban, hogy a vár felújítását a legjobb magyar szakemberek fogják elvégezni.

Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke fontosnak nevezte, hogy a tervezés-építés folyamatának kezdete előtt a lehető legnagyobb konszenzus alakuljon ki, együttgondolkodás és nemzeti párbeszéd jöjjön létre.

A Nemzeti Hauszmann Terv keretében 2024-ig több lépcsőben újulhat meg a budai Vár. A hétfőn kezdődött kétnapos szakmai konferencia fő szervezője a Miniszterelnökség, társszervező az MMA építőművészeti tagozata és a MÉK.

Noha a budai Vár felújítása nem várhat, a társadalmi párbeszédet nem szabad mellőzni

– hangsúlyozta az építészeti konferencia megnyitó beszédében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

vár2

L. Simon László kiemelte: nemzeti jelképünkről, a főváros egyik ékéről van szó, amelyhez hozzányúlni csak a megfelelő körültekintéssel szabad.

A minden bizonnyal több mint egy évtizedig tartó folyamatot azonban csak a társadalom és azon belül a szakma bevonásával lehet elképzelni

– tette hozzá a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építész Kamara szervezett kétnapos konferencián.

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top