+ Film

Ezért nem mutatták be Hitchcock holokausztról szóló filmjét

Ezért nem mutatták be Hitchcock holokausztról szóló filmjét

A filmnek egyetlen nem burkolt célja volt: ne engedje feledésbe merülni azt, ami történt. Ezért is meglepő, hogy végül még 1945-ben maguk a szövetségesek álltak el a projekttől.

Az amerikai HBO-n nem sokára debütáló dokumentumfilm, Andre Singer „Night Will Fall” című munkája sajnos itthon nem látható, pedig izgalmas téma.

Alfred Hitchcockot és Sidney Bernsteint a második világháború ideje alatt felkérték, hogy örökítsék meg filmen a náci koncentrációs táborok felszámolásának történetét. Ennek a tervezett dokumentumfilmnek a gyártási munkálatait, illetve az azt követő homály és néma csend miértjeit dolgozza fel Singer munkája. Hitchcockék filmje a tervek szerint a German Concentration Camps Factual Survey címet viselte volna, ami magyarul nagyjából annyit tesz, mint A német koncentrációs táborok tényszerű feltárása. 

A filmnek egyetlen nem burkolt célja volt: ne engedje feledésbe merülni azt, ami történt. A szövetséges hatalmak által Hitchcockékra bízott projekt azt hivatott megelőzni, hogy bárki később letagadhassa a koncentrációs táborok létezését. Külön kérték például az alkotópárost, hogy a táborokhoz közel eső falvakat is rögzítsék a filmen, hogy így mindenki megbizonyosodhasson: az ott élők látták, tudták, mi történik mellettük. Amint Singer fogalmaz egy interjúban:

A cél az volt, hogy szembesítsék a németeket saját bűneikkel, a háború alatt a koncentrációs táborokban történtekkel.

Ezért is meglepő, hogy végül még 1945-ben maguk a szövetségesek álltak el a projekttől. A felvett nyersanyagok rövidebb részletei ugyan belekerültek Bernstein későbbi, Death Mills című munkájába, azonban a film többi része feledésbe merült és csak 1984-ben került újra elő.

Singer filmje Hitchcockék képeinek felhasználásával próbálja megeleveníteni a filmet. Túlélőket, katonákat és operatőrök megszólaltatva Singer elveti a konspirációs elméletek találgatásait, rámutatva, hogy a film „nem megjelenése” csupán egy érthető, logikus taktikai lépés volt a szövetségesek részéről. A háború végeztével megjelent Európában egy újabb ellenség, a Szovjet Unió.

Miközben Anglia és az Egyesült Államok próbálta Nyugat-Németországot próbálta támogatni, talán nem ez lett volna a legmegfelelőbb időpont, hogy bemutassanak egy ilyen filmet. Rossz időben, egy olyan pillanatban, amikor Európában annyi minden volt változásban.

Reméljük, Singer filmje előbb-utóbb hozzánk is eljut.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top