+ Film

Eldőlt: nem támogatják Pálfi György filmjét

Pálfi György

A szuperprodukció 2014 végén kerülhetett volna a mozikba, de a forgatás nem kezdődhetett el, mert a produkció és a filmalap közötti tárgyalások elhúzódtak.

Nem támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Pálfi György Toldi című filmjének eredetileg megvalósításra szánt tervét, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a filmszakmai döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt – tájékoztatta a filmalap csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.

– olvasható a közleményben.

Az összegzés kitér arra, hogy a film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, „amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség”. A döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani – zárul a filmalap közleménye.

A filmalap 2013 júniusában jelentette be, hogy a döntőbizottság 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Pálfi György rendezésében készülő Toldi filmnek. Az eredeti tervek szerint a filmet 2013 szeptemberétől kezdték volna forgatni magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal, a „szuperprodukció” 2014 végén kerülhetett volna a mozikba. A forgatás azért nem kezdődhetett el, mert a produkció és a filmalap közötti tárgyalások elhúzódtak. A felek végül nem jutottak megegyezésre, így nem tudták a támogatási szerződést sem megkötni.

Pálfi György legutolsó filmjéről, a Szabadesésről itt írtunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top