+ Interjú

Nők, futball, szöveg – Kukorelly Endre-interjú

Két és fél évig a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője voltam, másfél éve hagytam abba, némiképp álomszerű.

Kukorelly Endre író, költő, tanár, 2010-től az LMP parlamenti képviselője. Fontosabb művei: Tündérvölgy (2003), Rom (2006), Ezer és 3 (2009). Számtalan díjjal tűntették ki, tananyag, noha, asszem, él. Parlamenti tapasztalatai összegzéseként a Libri Kiadó megjelentette Országházi divatok c. könyvét, melyről itt olvashattok kritikát, itt pedig egy részletet. A könyv kapcsán készítettünk az íróval asszocinterjút. Mit jut eszedbe ezekről a szavakról?

demokrácia

Gimnazistaként Plutharkoszt olvasgatva fogtam föl igazán, legalábbis kezdtem érteni, mi is tulajdonképpen a demokrácia. Egyszerű, de nem könnyű lenyelni, a görögök ugyanis, így a szerző, épp a közülük való legkiválóbbakat (például a szalamiszi tengeri csatát megnyerő Themisztoklészt) kényszerítették osztrakizmosszal (cserépszavazás) száműzetésbe. Mivel tartottak tőle, hogy, lévén nagy dolgokat tett, a sok dicséret, ajnározás hatására hajlamos lesz a türannosz bevezetésére. Az osztrakizálás amúgy nem volt megalázó, egyesek szerint akkor kezdődött Athén hanyatlása, amikor először egy jelentéktelen embert száműztek.

nők

Nagyjából – író és témája – kizárólag a férfi-nő relációk érdekelnek. Az Ezer és 3 projekten szeretnék dolgozni. Persze előtte-közben mindenféle van, és azokat el kell pucolni az útból. És az is lehet, hogy ez a pucolás maga az út.

Budakalász

Ott lakom. Nehéz így leírni, igazából nem kalászon, hanem Szentistvántelepen. Gyerekkorom összes nyarát itt töltöttem, volt kiskertünk, rajta víkendház, TündérVölgy című regényem fele erről szól. Vicces amúgy, hogy vagy kétezer helyre hívtak irodalmi beszélgetésre, kivéve Budakalász. J

Országház

Két és fél évig a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője voltam, másfél éve hagytam abba, azóta ezzel foglalkozom – írtam egy könyvet róla –, mégis némiképp álomszerű.

foci

Erős a futballista identitásom, de csak amikor játszom. Előtte, utána sem, közben nagyon. Úgy általában „az” „életről” beszélni a futball nyelvén tudok-szeretek – egy kicsit. De azt nagyon.

szöveg

Szövegen dolgozni és valami eredményre bukkanni olykor, az igazi drog-hatás. Nők, futball, szöveg, bizonyos zenék, terített asztal, április vége a kertemben, nagyjából ezek. Szövegszerűen olvasni a létezést.

komonizmus

Nagy téma. Volt – mert dolgozom rajta egy-két évig – a Rom című könyvem harmadik kiadását készítem elő –, aztán heló, komcsik!

Tolsztoj

Az Anna Karenina a legjobb regény, amit olvastam. Épp csak a torka véres a Tolsztoj (és kora) által tabusított nyílt szexust tökéletes hiánya miatt. Ezer és 3 avagy a nőkben rejlő szív című könyvemet ezért „írtam rá” az AK-ra. Kissé brutális szöveg, nőknek csak óvatosan ajánlom.

kreatív írás

1993 óta tartok írószemináriumokat. Akit érdekel: https://www.facebook.com/KukorellyEndreIroszemianriuma

Nem „frontális” okítás, inkább, úgy gondolom, tanulunk egymástól. Szövegek szoros olvasata folyik, olykor katarzis kerekedik belőle.

A szerző fotóját Bach Máté készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top