Archív

Megjelent Nagy Kriszta x-T képzőművész TesztÉLET című katalógusa +18

A huszonnégy oldalas katalógus harmadik eleme a vitatott Mapplethorpe-fotósorozat „a férfi és a nő kapcsolatáról, két ember szexusáról szól”.

Nagy Krisztax-T képzőművész most megjelent TesztÉLET című katalógusának anyaga a budapesti Kiscelli Múzeumban vasárnapig látható tárlatához kapcsolódik.

A magyar és angol nyelvű katalógusban szerepel Oltai Kata művészettörténész a művészet és a nő viszonyáról szóló tanulmánya és Drozdik Orsolya játékos írása. Láthatók továbbá a művész Sebes képek című sorozatának és mészkőre festett kőképeinek reprodukciói, valamint A karácsony című videoklip képkockái. Emellett Mapplethorpe-fotósorozatának képei is megtalálhatók a katalógusban, amelyek egy részét nem mutathatta be a tárlaton.
„Cenzúra nélkül, sértetlenül szerepel a kiadványban a tárlat eredeti, három pillérre épülő koncepciója” – hangsúlyozta Nagy Kriszta.
mapplethorpe-4

A Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum gondozásában megjelent katalógus három sorozata az embert ért lelki sebesülések és a megsebzettség témáját járják körül. Az első sorozatban Nagy Kriszta a vászonba vágta bele a sebeket, és férfiakat ábrázol monoklival. „Itt arról van szó, hogy a nő és a férfi megsebzi egymást, nem találnak egymásra, küzdenek egymással és magányosak” – fejtette ki.
Rácsöpögtette, ráfröcskölte vagy rácsurgatta a festéket a hatalmas, síremlékekre emlékeztető kőképek-sorozat portréira. „Úgy bántam velük, ahogy a szerző saját alkotásával nem bánik” – magyarázta, hozzátéve: ezzel utal arra, hogy a kortárs művészeknek a jelenben nem adják meg azt a tiszteletet, elismerést és anyagi támogatást, amelyet haláluk után megkapnak.
A huszonnégy oldalas katalógus harmadik eleme a vitatott Mapplethorpe-fotósorozat „a férfi és a nő kapcsolatáról, két ember szexusáról szól”. Nagy Kriszta a sorozatot azért nevezte el a néhai amerikai fotóművészről – aki többek között a szexualitással foglalkozó, tabusértő fotóival vált ismertté -, hogy utaljon nagy elődjére, és ezzel együtt a képek témájára is.
Egy akció keretében csütörtökön mutatták be a Mapplethorpe-sorozat egészét a Kiscelli múzeumban.
Nagy Kriszta festő, intermédia művész a kortárs női művészet egyik meghatározó képviselője 1998-ban végzett a magyar képzőművészeti főiskola festő szakán, mestere Sváby Lajos, Szabados Árpád és Maurer Dóra volt. 1994-ben a főiskola intermédia szakán szerzett diplomát.
A különböző műfajok között ingázó művész, először a Tereskova együttes énekeseként tűnt fel. Munkáit 1998 óta több egyéni kiállításon mutatta be, alkotásait több közgyűjteményben, köztük a berlini Hamburger Bahnhofban és a budapesti Ludwig Múzeumban őrzik.

Kétrészes interjú Nagy Krisztával.

Minden könyvre találsz kedvezményt,

ezekre nagyon sokat, nézd meg, oszd meg:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top