+ Építészet

Új kikötő a Balaton partján, de a beruházás nagysága titkos

Balaton

Háromszáz férőhelyes új kikötő kezdte meg első szezonját a Balaton partján, Alsóörsön Ypsilon Yacht Club néven.

A kép illusztráció. MTI/Vasvári Tamás

Háromszáz férőhelyes új kikötő kezdte meg első szezonját a Balaton partján, Alsóörsön Ypsilon Yacht Club néven – tájékoztatták az üzemeltetők pénteken.

A 2022-ben indult beruházást a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg tisztán önerőből, környezettudatos megoldásokkal – írták közleményükben.

A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajókat, katamaránokat, valamint 65 elektromos hajót is képes befogadni, gyors áramvételezési lehetőséget biztosítva. A komplexumon belül egy hajószerviz is üzemel, 16 tonna teherbírású daruval.

Az új kikötő 5,5 hektáros területén több medence, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér is várja a bérlőkkel és a túravitorlázókkal érkező társaságokat, ingatlanon belüli parkolási lehetőséget is biztosítva – ismertették.

Kiemelték, hogy a kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, és nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében. Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg.

A kikötőhöz tartozó szervizépület természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba.

Az MTI megkeresésére az Ypsilon Yacht Club Kft. nem kívánta közölni a beruházás nagyságát.

Annyit elárultak, hogy a vállalkozás olyan magyar tulajdonban van, amely nem üzemeltet másik kikötőt.

Kérdésre válaszolva tájékoztattak arról is, hogy a hivatalosan 2024. április elsejétől működő kikötő férőhelyeinek már a harmada betelt. A kikötői szolgáltatások a bérlők és vendégeik számára lesznek hozzáférhetők, míg a büfé és a leendő étterem kívülről is fogad látogatókat.

Népszerűek

To Top