+ művészet & politika

Áll a bál Szerbiában: betiltották egy 10 éves fesztivál működését

fesztivál

A fesztivál törlése a növekvő nacionalizmus és a liberális hangok elnyomásának jelei közepette történt. Múlt hónapban…

Fotó: Andrej Cukic/epa

Egy fesztivál szervezői, amelyet a koszovói és szerbiai kulturális cserekapcsolatok előmozdítására terveztek, azt állítják, hogy a belgrádi hatóságok engedtek a huligán csoportok nyomásának, amikor betiltották az idei eseményt – írja a The Guardian.

Csütörtök délután kiadott nyilatkozatukban a belgrádi rendőrség biztonsági okokra hivatkozva törölte a Mirëdita, Dobar Dan (ami albánul és szerbül „Jó napot” jelent) nevű eseményt, amely tegnap kezdődött volna a szerb fővárosban.

Azonban a fesztivált szervező szerb és koszovói ifjúsági csoportok azzal vádolják Szerbia belügyminisztériumát, hogy nem védték meg őket a nacionalista huligán csoportoktól, akik a fesztivál ellen tiltakoztak és megfélemlítették a résztvevőket.

„A fesztivál tervezett helyszínén, rendőri felügyelet alatt tartózkodva, a huligánoknak sikerült lakatot helyezniük a hátsó bejáratra, gyakorlatilag olyan helyzetet teremtve, ahol az embereket túszként tartják a MUP (Szerbia belügyminisztériuma) tagjainak szeme láttára, akik azt állítják, hogy nem tudnak közbelépni” – mondták a szervezők nyilatkozatukban. Napokkal a fesztivál kezdete előtt olyan üzenetek jelentek meg a helyszín falán, mint „Takarodjatok!” és „Nem vagytok szívesen látottak!” – tették hozzá.

A 2014-ben indított Mirëdita, Dobar Dan fesztivál célja a koszovói és szerbiai közösségek közötti etnikai megosztottság áthidalása volt, amit az 1998-99-es háború súlyosbított. A fesztivál idén ünnepelte volna 10. évfordulóját.

A fesztivál törlése a növekvő nacionalizmus és a liberális hangok elnyomásának jelei közepette történt. Múlt hónapban a feszültségek fokozódtak, amikor az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadott egy határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjává nyilvánította, amit a szerb vezetők példátlan támadásnak minősítettek a szerb nép ellen.

Belgrád nem ismeri el egykori tartománya, a túlnyomórészt albán etnikumú Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozatát.

„Sajnos a fesztivál betiltása teljesen kiszámítható volt” – mondta Jeton Neziraj drámaíró, akinek az „Apa és Apa” című darabját csütörtökön mutatták volna be az eseményen.

„Az elmúlt hat évben a szerb politika nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy minden kulturális együttműködést Koszovó és Szerbia között trójai falóként mutasson be, megbélyegezve azt belső populista célokra” – mondta Neziraj a Guardiannek.

Belgrád polgármestere, Aleksandar Šapić a hónap elején kijelentette, hogy „kifejezetten” ellenezte a fesztivál megrendezését városában, azzal vádolva a szervezőket, hogy meghamisítják a történelmet azzal, hogy tagadják, hogy Koszovó szerb lenne. „A kulturális tevékenységek leple alatt mindig közvetlenül megkérdőjelezik Szerbia és népünk kulturális és történelmi örökségét” – mondta.

A szerb politikusok bírálták a fesztivált, amelyet június 27. és 29. között rendeztek volna meg, mivel egybeesik Vidovdan-nal, a június 28-i nemzeti és vallási ünneppel, amely a koszovói csatában 1389-ben elesett szerb szent mártírokra emlékezik. Válaszul a fesztivál szervezői erre a napra nem terveztek nyilvános eseményeket.

A legfrissebb közéleti hírek

Népszerűek

To Top