+ Tudomány

6 éve nem adták ki, ma Karikó Katalin és Krausz Ferenc Corvin-lánc kitüntetést kapott

corvin-lánc

Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két kiváló elmével bővült a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a sikeres magyarokat fogja össze.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatóknak Magyar Corvin-lánc kitüntetést adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden – közölte a Sándor-palota.

A Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy felfedezéseivel mindkét kitüntetett rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el.

Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.

Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el.

A köztársasági elnök szerint ezzel „nekünk magyaroknak óriási büszkeséget, hazánknak és minden magyar embernek – határon innen és határon túl – dicsőséget szereztek”.

corvin-lánc

Budapest, 2024. június 18.
A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológusnak, biokémikusnak a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

„A mai világban kevés olyan sikeres ember akad, aki hasonló természetességgel tudja venni, kezelni a rivaldafényt, mint Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Mi ezt a nagyszerű emberi magatartást, szerénységet is köszönjük nekik, nemcsak tudományos sikereiket. Mert ezzel példát adnak mindannyiunknak” – mondta Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök szavai szerint példamutatásuk, ösztönző hatásuk nem csupán emberi tartásukban és tudományos sikereikben merül ki.

„Ők azok, akik ismerik a magyar rögvalóságot, hiszen beleszülettek. De ismerik közös kultúránk, nyelvünk, sajátos gondolkodásmódunk, nemzeti értékeink és hagyományaink erejét is” – emelte ki.

„Bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól. És ezzel hitet adtak Nyírbátortól Kőszegig, sőt, Beregszásztól Szabadkáig minden tehetséges magyarnak, hogy érdemes küzdeni, tűrni és dolgozni” – fogalmazott Sulyok Tamás.

corvin-lánc

Budapest, 2024. június 18.
A Sándor-palota által közreadott képen Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója (j), miután Sulyok Tamás köztársasági elnöktől (b) átvette a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Kiemelte: Karikó Katalin és Krausz Ferenc nemcsak kiváló tudósok és nagyszerű emberek, hanem igaz magyarok is, és ezért méltó és szükségszerű is, hogy hazájuk az egyik legnagyobb kitüntetésben részesítse őket.

Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál.

Krausz Ferenc pedig megköszönte a „szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet”, és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két kiváló elmével bővült a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a sikeres magyarok legjobbjait fogja össze.

A díjat ötvennyolc év után, az első Orbán-kormány idején honosították újra, azóta háromszor adták át, legutóbb 2018-ban. Most újra megkapták a tudomány kiválóságai.

A legfrissebb tudományos hírek

Népszerűek

To Top