+ művészet & politika

Válasz érkezett Mácsai Pál, Kováts Adél, Máté Gábor, Barda Beáta és Benkő Nóra nyílt levelére

nyílt levél mácsai pál re:oszt

Elkezdődött a kaposvári Országos Színházi Találkozó (OSZT), más néven re:oszt, és már az elején feszült a hangulat.

Elkezdődött a kaposvári Országos Színházi Találkozó (OSZT), más néven re:oszt, és már az elején feszült a hangulat. A Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter, aki az OSZT szervezője, válaszolt a budapesti színházak vezetőinek nyílt levelére, amelyben sérelmezik, hogy nem lesz lehetőségük tárgyalni az új kulturális törvénytervezetről a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkárával. Fülöp Péter türelmet és megértést kér, és a konzultáció mielőbbi pótlását szorgalmazza.

A nyílt levelet Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta, és a levél az OSZT szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamint a szakmai közvéleménynek szól. A színházvezetők szerint a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni a készülő új kulturális törvénytervezetről, amelynek tervezete korábban az Indexen jelent meg. .

A problémát súlyosbította, hogy Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, két nappal a kaposvári re:oszt színházi találkozó nyitónapjára tervezett szakmai konferencia előtt lemondta részvételét más elfoglaltságokra hivatkozva. (Megjegyzendő, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter éppen a re:oszt nyitónapján mondott le tisztségéről, és az utódja Hankó Balázs lett.)

Az Index megkereste Fülöp Pétert, aki válaszlevelében türelmet kért a színházvezetőktől, és kifejezte, hogy ő sem elégedett a helyzettel, valamint támogatja a konzultáció mielőbbi pótlását.

„ Kedves Kollégák!

Vegyes érzésekkel fogadtam a nyílt levélben megfogalmazottakat, ugyanakkor mi magunk is sajnálattal nyugtáztuk államtitkár asszony távolmaradását és fájó döntésként mondtuk le a hétfői szakmai konferenciát. Úgy hiszem, az előzetesen megküldött programtervezetből világosan látszott a szervezői szándék és a kulturális kormányzat téma kapcsán tanúsított nyitottsága a valós találkozásra és az érdemi szakmai egyeztetésre.

Megnyugtató számunkra, kérem, hadd osszam meg Önökkel, hogy már a re:oszt első napja is számos alkalmat teremtett az eredeti célkitűzésünkben hangsúlyozott újra találkozásra, szakmai és könnyed párbeszédekre.

TISZTELETTEL JAVASLOM A SZÁMONKÉRÉS HELYETT A BELÁTÓ TÜRELEM ALKALMAZÁSÁT, AZ ÚJRA KIALAKULNI LÁTSZÓ SZAKMAI BIZALOM ERŐSÍTÉSÉT ÉS NEM ANNAK ALÁÁSÁSÁT.

Hosszú hónapok munkája, számos egyeztetés és beszélgetés eredménye, hogy a fesztivál létrejöhetett, öröm, hogy azon a szakma különböző felfogású és ízlésű szereplői mind-mind jelen vannak. Meggyőződésem, hogy a feszes konferencia kereteken kívül is tudunk Kaposváron a napokban az Önök által is hangsúlyozott lényegi kérdésekről beszélgetni. Továbbra is szívesen látunk a hét további napjain mindenkit Kaposváron abban bízva, hogy nem csak az államtitkári tájékoztatónak van hívogató üzenete.

Természetszerűleg nem tudunk a törvénytervezet pontos betűjéről diskurálni, hiszen nem ismerjük annak tartalmát, de örömmel nyugtázom, hogy közös várakozással tekintünk a jövőbe, amikor a szaktárca társadalmi egyeztetésre bocsátja az anyagot.

Mácsai Pál igazgató úrral és munkatársaival való hétfői személyes találkozáskor is kifejeztem abbéli szándékomat, ha tetszik, ígéretet tettem nekik, hogy a magam részéről szorgalmazni fogom az elmaradt konzultáció mielőbbi pótlását.

JELEZTEM ÉS JELZEM EHELYÜTT IS, HOGY ÁLLÁSPONTOM SZERINT ERRE KITŰNŐ ALKALOM LEHET A NYÁR VÉGÉN SZEGEDEN MEGRENDEZENDŐ ORSZÁGOS SZÍNHÁZI ÉVADNYITÓ.

Mi innen, a rendezvényről küldjük gratulációnkat Hankó Balázs miniszter úrnak, kívánunk neki eredményes miniszteri munkát. Személyében garanciát látunk a jövőben a széleskörű szakmai konzultációra, amennyiben majd úgy ítéli meg, hogy ezt a törvénytervezet napirenden tartja.

Kaposvár, 2024. június 11.

A mielőbbi személyes találkozásban bízva, üdvözlettel:
dr. Fülöp Péter, igazgató”

Népszerűek

To Top