+ Film

Szirtes Ági, Gáspár Sándor, Pap Vera, Andorai Péter – Roncsfilm, ma

Roncsfilm

A Roncsfilm című filmet ma este azaz, június 7-én láthatod a Magyar Mozi TV csatornáján 21 órai kezdettel…

A Roncsfilm rövid leírása:

Budapest, VIII. kerület, Szigony utca. Zárt világ, saját törvényekkel és sajátos hősökkel. A margó. A hely centruma a Gólya névre hallgató kocsma, ahol az emberek összejönnek, isznak, megverekszenek, majd hazamennek.

Valakit hasba szúrnak, mást háton döfnek, a sántán is vonzó Gizi magához veszi Kapát, a nő elcsapott albérlője azonban rátámad a lakásra.

Összecsapások zajlanak minden fronton, majd minden bérleményben. A házmester túszul ejti feleségét, aztán egy orvosnőt, Halászéknál egy rossz néven vett gesztus miatt lángra kap az olajkályha.

A közösen nevelt disznóba túl sok gáz kerül, ezért szétdurran. Giziék összevesznek, kibékülnek, közben újabb lángok gyúlnak. Az élet zajlik, megy tovább.

Roncsfilm

Az 1992-ben készült 89 perces film rendezője Szomjas György, a forgatókönyvet Grunwalsky Ferenccel közösen írták, aki egyben a film operatőre is volt.

A Roncsfilm című filmet ma este azaz, június 7-én láthatod a Magyar Mozi TV csatornáján 21 órai kezdettel.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/

Szomjas György filmes munkásságáról:

Szomjas György (1940-2021) neves magyar filmrendező és forgatókönyvíró volt, aki jelentős hatással volt a magyar filmiparra. Munkássága során számos díjnyertes filmet készített, amelyek különleges stílusukkal és témáikkal tűntek ki.

Filmes munkássága

  1. „Talpuk alatt fütyül a szél” (1976) – Ez a film a magyar „eastern” műfaj egyik úttörője, amely a klasszikus western elemeit ötvözi a magyar puszta világával. A film nagy sikert aratott, és máig a magyar filmtörténet egyik jelentős alkotásaként tartják számon.
  2. „Rosszemberek” (1979) – Ez a film szintén az eastern műfajába tartozik, és a betyárvilágot mutatja be. A történet a XIX. századi Magyarországon játszódik, és a társadalom peremén élő betyárok életét mutatja be.
  3. „Falfúró” (1986) – Ez a szatirikus film a szocialista Magyarország abszurditásait dolgozza fel. A főszereplő egy falfúró szakember, aki különféle kalandokba keveredik, miközben a rendszer bürokráciájával és az emberi természet gyarlóságaival szembesül.
  4. „Roncsfilm” (1992) – Ez a kultuszfilm a rendszerváltás utáni Magyarország lecsúszott, reményvesztett világát ábrázolja. A film szürreális stílusával és erős társadalomkritikájával vált ismertté.
  5. „Csak egy mozi” (1985) – A film a magyar filmkészítés világába nyújt betekintést, és egy mozi bezárása körüli eseményeket követi nyomon. A rendező sajátos humorral és iróniával ábrázolja a filmes világot.

Jelentősége

Szomjas György filmjei gyakran foglalkoztak társadalmi és történelmi témákkal, és különleges stílusuk miatt a magyar filmtörténet fontos részei. Munkásságát számos díjjal ismerték el, és filmjei a magyar kultúra szerves részévé váltak. Szomjas György egyedi látásmódja és társadalomkritikája hozzájárult ahhoz, hogy művei időtállóak és relevánsak maradjanak.

Népszerűek

To Top