+ Irodalom

Jü Hua remekművet alkotott: Élni

jü hua

Jü Hua hihetetlen empátiával mesél hétköznapi főhőseiről, emberi gyarlóságokról, s a mellettük létező emberi jóságokról.

Élményolvasó Jü Hua: Élni

Jü Hua nagyon kedves íróm, félelmetesen könnyeden és közvetlenül tud mesélni a legsúlyosabb és legmélyebb dolgokról, ráadásul úgy, hogy komolyságából semmit sem veszít; bizonyosan az egyik legkiválóbb szerző a kortárs kínai irodalomban, stílusa milliárdból is felismerhető, ami a nagy írók egyik ismérve.

Olvastam már néhány művét, s közülük talán ez a legerősebb, mindössze 250 oldalba sűrítve egy szédítő családi utazás három generáción át Kína modern kori történelmében.

Egy család tragikus, letaglózóan fájdalmas története, a kínai vidéki paraszti társadalom története a politika, a véres kommunizmus tonnányi súlya alá lapulva, miközben az élet dicsérete is, kapaszkodva a jó apróságaiba, a szeretetbe, családba, nevetésbe, öniróniába.

Jü Hua hihetetlen empátiával mesél hétköznapi főhőseiről, emberi gyarlóságokról, s a mellettük létező emberi jóságokról.

Az Élni remekmű, amely pontosan arról szól elemi erővel, hogy mit is jelent e regény oly egyszerűnek hangzó címe a valóság kegyetlen abszurditásai és rombolása közben.

Szombathy Pál

Jü Hua korábbi könyvéről, a Kína tíz szóban címűről itt írtunk

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top