+ Képzőművészet

Marina Abramović aktművésze zaklatásért perel

Marina Abramović

John Bonafede azt állítja, hétszer tapogatták a testét, miközben meztelenül lépett fel egy Marina Abramović kiállításon 2010-ben.

Fotó: Christian Hartmann/Reuters

Az aktművész bepereli a New York-i Modern Művészetek Múzeumát szexuális zaklatás vádjával –  írja a The Guardian honlapja.

John Bonafede azt állítja, hétszer tapogatták a testét, miközben meztelenül lépett fel egy Marina Abramović kiállításon 2010-ben.

Egy aktművész bepereli a New York-i Modern Művészetek Múzeumát (MoMA), mert állítólag nem akadályozta meg a látogatókat abban, hogy őt tapogassák egy Marina Abramović kiállításon 2010-ben.

Az Imponderabilia című mű, amelyet először 1977-ben, majd 2023-ban, Abramović munkáinak retrospektív sorozatában, a Londoni Királyi Művészeti Akadémián rendeztek meg újra, két meztelen előadónak több mint egy órán keresztül kellett szemtől szemben állnia egy ajtóban, egymástól 18 hüvelyk ( 45,72 cm) távolságra. A nyilvánosság tagjai közéjük préselődve haladtak át a galérián.

Keresetében John Bonafede azt állítja, hogy öt különböző látogató hét alkalommal szexuálisan bántalmazta fellépése közben, a kiállítás hathetes időtartama alatt.

Azt állítja, hogy a támadásokat mindig idősebb férfiak követték el, és „kísértetiesen hasonló” mintát követtek, az állítólagos elkövetők szembefordultak vele, mielőtt megtapintották a nemi szervét. Bár Bonafede azt állítja, hogy nem a sokk hatására jelentette az első incidenst, hanem csak a későbbi támadásokról beszélt a biztonságiaknak és a kiállítás igazgatójának.

A keresetben az áll, hogy a múzeum „ténylegesen tudott arról, hogy a kiállításon alkalmazott számos munkás-előadója ellen folyamatos szexuális zaklatás történt, de szándékosan és gondatlanságból elmulasztotta a korrekciós intézkedéseket a támadások megismétlődésének megakadályozására”.

A bírósági dokumentumok szerint az egyik feltételezett elkövető a MoMA társasági tagja volt, akitől visszavonták a tagságát. Bonafede azonban azt állítja, hogy a múzeum nem fedte fel előtte az őt bántalmazó férfiak kilétét, ami megakadályozta, hogy vádat emeljen ellenük.

A kiállítás idején a múzeum közleményt adott ki a modellek tapogatózásáról szóló sajtóhírekre reagálva. Ez így szólt:

„Jól ismerjük azokat a kihívásokat, amelyeket meztelen előadóművészek jelentenek a galériákban. Minden olyan látogatót, aki szabálytalanul hozzáér vagy zavarja valamelyik fellépőt, a MoMA biztonsági szolgálata kikíséri a múzeumból.”

Bonafede egy esküdtszéki eljárás során meg nem határozott kártérítést kér.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top