+ Irodalom

A Nobel-díjas írónő szülei a vidéki nyomorból küzdötték föl magukat a kisvárosi életig

Annie Ernaux

Annie Ernaux saját hangot, stílust, műfajt teremtett. Különösen megrázó ez a két mű, amely édesapját és édesanyját szeretné ábrázolni.

Élményolvasó Annie Ernaux: Évek

Annie Ernaux egyre mélyebben kúszik be a szívembe, ahogyan sorra elolvasom élete különféle fontos eseményeinek, illetve meghatározó személyeinek leírását, megértését, megfejtéseit.

A 2022-es Nobel-díjas (nagyon megérdemelten az) francia írónő Évek című szubjektív félévszázad-története is nagy mű, hát még mekkorák ezek a 80-100 oldalas írások; nem regények, inkább, ahogyan ő is írja, átmenet irodalom, szociográfia és történetírás között.

Ernaux saját hangot, stílust, műfajt teremtett ezekkel. Különösen megrázó ez a két mű, amely édesapját és édesanyját szeretné ábrázolni, megragadni, személyiségüket megfejteni a kor, a társadalmi helyzet alapján, amelybe születtek.

A szülőknek emléket állító feszes, kíméletlenül őszinte, esendően merész, ettől katartikusan bátor két írás, a pontos, hazugságoktól, manírtól, nosztalgiától mentes fogalmazás számot vet önmagával, azzal, mivé lett szülei által – és ellenében.

Ernaux egy elsőgenerációs vidéki értelmiségi, szülei a normandiai szegényparaszti világ nyomorából törtek ki a kisvárosi munkás-, majd kereskedőlétig; döbbenetes olvasása által is felfogni, micsoda léptékű változásokon ment át a világ sebessége ennyire semmi két-három generáció időtartam alatt, anyagiakban és gondolkodásban egyaránt.

Ennek a megrázó mértékű változásnak az emberre nehezedő roppant súlyáról képes ez az írónő valami mélységesen lényegit mondani könyveiben, szikár konokságát nagy művészetté formálva. Könnyekig emberi, ahogyan az életről tud beszélni.

A nagy alkotók titka egyszerű: hatással vannak. Ernaux közéjük tartozik.

Szombathy Pál

Január végén egy másik könyvéről is írtunk:

Annie Ernaux 64-ben végigjárta a tiltott abortusz megalázó procedúráit

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top