+ Életmód

Az Alzheimer-kórban szenvedők segítése terápiás kutyával

Az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór nagyon gyakori betegség, csak az USA-ban 6 millió embert érint, így a terápiás kutyával való segítségnyújtás…

A kutyák remekül kiképezhetők számtalan fontos feladatra. Vannak olyan keresőkutyák, melyek romok alá temetett embereket találnak meg, erdőben eltévedt emberek nyomát kutatják, vannak, akiket terelésre, őrzésre, vadászatra tanítanak meg, és vannak terápiás kutyák, akik különböző problémákkal küzdő emberek számára nyújtanak segítséget. Ilyenek például a vakvezető kutyák vagy a pszichiátriai, pszichológiai gondokkal küzdő felnőttek és gyermekek számára kiképzett speciális ebek.

Olyan terápiás kutyák is vannak, akik képesek előrejelezni az epilepsziás rohamot vagy a vércukorszint leesését, és ma már bebizonyosodott, hogy az Alzheimer-kóros emberek számára is milyen nagy segítséget jelent egy olyan eb, amely az itt előforduló helyzetekben segít a gazdájának.

Az Alzheimer-kór nehézségei

Amerikai kísérletekben kiváló eredményeket értek el azok az állatok, melyeket olyan speciális feladatra képeztek ki, mint az Alzheimer-kórban szenvedő emberek mindennapi segítése. A társállatok rendkívüli hatással vannak ránk, a Kutyabarát Magazin életmód rovatában pedig hasznos tanácsokat olvashatunk az egymás melletti életről. Az Alzheimer-kór memóriazavarokat okoz, melyek a mindennapi életben számos nehézséget jelentenek. Az érintett gyakran nem talál haza, elfelejt enni, tisztálkodni, és a szociális kapcsolatai is zavart szenvednek.

Hogyan tud segíteni ezen a helyzeten egy terápiás kutya?

Amikor a beteg még képes arra, hogy az otthonában éljen, azonban a betegség jelei már igen erősek, akkor az állat emlékeztetni fogja őt bizonyos dolgokra. Ilyen például az, ha bekapcsolva hagyta a sütőt, vagy eljött a vacsora ideje. Arra is képes, hogy jelezze, be kell vennie a gyógyszerét, innia kell, de a bundájának fésülésekor a betegnek eszébe fog jutni az, hogy a saját haját is meg kell fésülnie.

Az állat haza tudja vezetni a gazdát

Ennél a betegségnél gyakran előfordul az, hogy a beteg hirtelen elveszti a tájékozódási képességét és nem talál haza. A kutya ezekben az esetekben képes arra, hogy hazavezesse a gazdit még akkor is, ha ismeretlen helyre mentek. A GPS-es nyakörv pedig jelzi a családtagok számára azt, hogy merre járnak.

A szociális kapcsolatok megőrzése

Az állatot rendszeresen ki kell vinni sétáltatni, ezáltal pedig a beteg nem veszti el a társas kapcsolatait, nem fog magányosan otthon ülni. A séták alkalmával lehetősége van más emberekkel beszélgetni, barátkozni, interakciókba kerülni. Ezek a beszélgetések lassítják a betegség romlását, és a beteg továbbra is hasznosnak érezheti magát, nem fog kirekesztődni a társadalomból.

Rendkívül lényeges emellett az, hogy otthon sem lesz egyedül, van kihez szólnia, megsimogathatja a kutyát, így nem érzi magát annyira magányosnak. Ha pedig elhatalmasodna rajta az izgatottság, vagy elveszti a kontrollt, akkor az állat ezt észlelve sikeresen ki tudja őt zökkenteni ebből a helyzetből.

Az Alzheimer-kór nagyon gyakori betegség, csak az USA-ban 6 millió embert érint, így a terápiás kutyával való segítségnyújtásnak komoly jövője van.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top