+ Irodalom

Minden csak nézőpont kérdése – avagy Isten karja besegít

Isten karja

Így is történhetett volna… Fikció 2021-ről

Minden csak nézőpont kérdése. Kit kedvelünk jobban?

Van egy képsorozat, amiből kiderül, nem Hamilton ütközött Verstappennel a Brit Nagydíjon, hanem Verstappen akarta “vétlenül”a falra kenni Hamiltont. Ez majdnem sikerült is, de Hamilton levette a gázt, így a kormányt ráfordító Verstappen jobb hátsó kereke találkozott Hamilton autójának elejével. Ha Hamilton nem olyan óvatos, mindketten a jobboldali falnak ütköznek. A defekt után Verstappen a baloldali falba csapódva, feladta a versenyt.

Abu Dhabiban a több mint 18 másodperccel vezető Hamilton biztos győztesnek látszik, mivel öt lekörözött autón kellene Verstappennek átküzdenie magát, és ez egyre reménytelenebb. Ekkor jön valakinek az az ötlete, hogy itt már csak a csoda segíthet, amit azért lehet befolyásolni. Mit tesz Isten, Latifi magához veszi a csodakormányát, és egészen a megállásig vezeti autóját.

Bejön a biztonsági autó, békésen köröznek a többiek, várják, hogy mi lesz a döntés, hogyan folytatják a versenyt, ha még erre lesz egyáltalán idő. Többen abroncsot cserélnek, majd a versenyigazgató egészen különleges döntést hoz. Csak azokkal a lekörözött versenyzőkkel veteti vissza a helyüket, akik Hamilton és Verstappen között tartózkodnak, a többiek maradhatnak Verstappen mögött, ami megfelelő hátrányt jelent a vezető páros után haladó kiválóságoknak, Sainznak, Tsunodának, Gaslynak és Bottasnak. Ez már csak szabályértelmezés kérdése, de az biztos, hogy valami nem kerek.

Lassan Latifi autója eltűnik az útból, majd már mindenki tudja, maximum egy kör marad a versenyből. Ekkor jön a fifikás Mercedes főnök ötlete. Ő úgy gondolja, hogy második számú versenyzőjük, Bottas már sehogy sem lehet világbajnok, meg úgy is otthagy bennünket, miért ne tehetne meg egy kis szívességet a csapatért, na meg a Mercedes hírnevéért. A feladat egyszerű. Az autója az újraindítás előtt egyszerűen megáll, mondván a motor eddig bírta, még csak keresztbe sem kell fordulni, vagy a falnak menni, minden jó így, állva bosszankodni a sorscsapás miatt, ami csak egy dologra jó, most már Hamilton a 2021-es világbajnok, minden korábbi csúcsot megdöntve, nyolcadszor. A biztonsági autó marad kint, szépen lepörög a verseny, mindenki tartja a pozícióját, és most már csak az első és második helyezés közötti bevétel lehetséges nagyságán lehet morfondírozni.

Na, de mi van az igazságossággal, a sporterkölccsel? Mondhatnánk magyarosan: meghalt Mátyás, oda az igazság!

Bottas meg úgy járt, mint Latifi. (Apropó, vizsgálta valaki, hogy Latifi autója mitől állt meg?)
Micsoda különbség, ugrálva ünnepelni a szerintünk teljesen jogos Verstappen győzelmet, vagy nekiesni a mocskos csaló Bottasnak és a Mercedesnek, beszélve a sportszerűtlenségről, felhozva a silverstoni bunkó ünneplést, az ellopott VB címet és így tovább folytatva a végtelenségig sérelmeinket. Mert ez ugyanúgy benne volt a forgatókönyvben.

Hogy is volt az, hogy Maradona a semmiből hozta össze a mindent eldöntő gólt, a Jóisten segítségével és a bírónak láthatatlanul? Mindenki mosolygott és tudomásul vette a Jóisten akaratát, mert a sokak szerinti világ legjobbja, Maradona megérdemelte korábbi teljesítménye alapján ezt a kis támogatást. Mivel Maradona halála előtt visszaadta a Jóistennek azt a pótkezet, ami ott leledzett kihasználatlanul, és a Jóisten úgy látta, hogy a lassan már unalmassá váló Forma 1-be valami kis színt kever, és erre az a megoldás kínálkozott, hogy legyen Latifi az újabb kedvezményezett, aki azonnal meg is állította autóját a megfelelő helyen.

És ezt a kezet vehette volna el Bottas faarccal. Lehet, hogy ez még hozhatott volna más lehetőségeket is magával, még az is lehet, hogy valamikor visszatér a Mercedeshez…

Kíváncsi lettem volna arra a több millió kommentre, ami egy ilyen végkifejlet után a világban keletkezik.

Juhász Sándor, a kosaras golfos

Juhász Sándor korábbi írásai

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top