+ vallás

Ferenc pápa már nem tudta felolvasni vasárnapi beszédét

ferenc pápa

Ferenc pápa szombaton lemondta összes programját, a Vatikánhoz közeli Gemelli klinikán szűrővizsgálatot végeztek rajta.

Tüdőgyulladásos tünetek miatt Ferenc pápa tovább gyengélkedik, így egyik munkatársa olvasta fel az egyházfő üzenetét vasárnap.

A Szent Péter téren álló óriáskivetítők és az élőben sugárzó televíziócsatornák délben nem az apostoli palota ablakát mutatták, ahonnan a pápa vasárnapi beszédét szokta mondani.

Az üzenetet a pápa lakhelyeként ismert Szent Márta házból sugározták; Ferenc pápa mellett Paolo Braida, a szentszéki államtitkárság egyik titkára, a pápai beszédek szövegírója foglalt helyet, és ő olvasta fel Ferenc pápa szavait.

A pápa – a felolvasott beszéd szerint – azért nem tudott megjelenni az ablakban, mert tüdejében gyulladást mutattak ki.

A pápa szombaton lemondta összes programját, a Vatikánhoz közeli Gemelli klinikán szűrővizsgálatot végeztek rajta, amelynek eredménye negatívnak bizonyult.

A pápa korábban bejelentett programja szerint december 1. és 3. között részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 klímakonferencián, ahol várhatóan csaknem egész nap kétoldalú találkozókat tart a világ jelen lévő vezetőivel.

A pápa vasárnapi üzenetében emlékeztetett, hogy Ukrajnában szombaton emlékeztek meg a holodomorról, vagyis az országot a 1930-as évek elején sújtó éhínségről, amelyet Ukrajnában népirtásnak tekintenek. A pápa úgy vélte, az akkor szerzett mély sebet a mostani háború borzalmai még fájdalmasabbakká teszik.

Az egyházfő imára szólított fel a békéért, amely – tette hozzá – az egyetlen, mely képes megtörni a gyűlölet és a bosszú spirálját.

A pápa köszönetet mondott Istennek az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünetért, valamint a túszok szabadon engedéséért. A pápa azt kérte, hogy minden túsz minél előbb nyerje vissza szabadságát, és több humanitárius segítség érkezzen Gázába.

„A párbeszéd az egyetlen útja a békének. Aki nem akar párbeszédet, nem akar békét” – hangzott el Ferenc pápa beszédében.

Néhány napja még 1200 rászorulóval ebédelt a pápa:

Ferenc pápa 1200 rászorulóval ebédelt töltött cannelónit, csirkehúsgombócot és tiramisut

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top