+ Zene

Hat év után ismét magyar csillag a Rising Stars-ban

Rising Stars

A Rising Stars müpás fellépéssorozatát korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg.

Fotó: Iga Gozdowska

A Rising Stars sorozat évről évre Európa legígéretesebb fiatal zenészeit mutatja be a kontinens patinás koncerttermeiben. A legkiemelkedőbb előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kezdeményezésének köszönhetően idén is öt tehetséges zenész mutatkozik be a Müpában november 10. és 12. között.

Az ECHO 1995-ben azzal a céllal indította útjára a Rising Starst, hogy a klasszikus zene sokszor a végletekig kiélezetten kompetitív világában segítő kezet nyújtson az ifjú tehetségeknek. A szervezet nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után se engedi el a művészek kezét: Európa több jelentős koncerttermét érintő turné keretében biztosítja azt, hogy minél szélesebb körben megismerhesse őket a közönség.

Sőt, valamennyi muzsikus koncertjén hallhatunk egy-egy, az ECHO felkérésére született vadonatúj kortárs kompozíciót is. Külön örömteli hír, hogy az idén a Müpa jelöltje, Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a szerencsés kiválasztottak közé.

Rising Stars

Pusker Júlia, fotó: Csibi Szilvia

A Rising Stars müpás fellépéssorozatát korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg. A Barbican Centre London jelöltjének koncertjén a közönség megtapasztalhatja, hogy mit tud napjaink egyik legdivatosabb hangszere a pop- és rockzene határain túl. A harmincegy éves gitáros repertoárjában egyaránt fellelhető a múlt muzsikája és korunk zenei világa: hallhatjuk tőle többek között Manuel de Falla Debussy szelleme előtt hódoló darabját, de korunk egyik legizgalmasabb komponistája, a brit Thomas Adès Forgotten Dances című művét is.

A skót gitárost az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje, Mathis Kaspar Stier fagottművész követi, akiről már Sentiment (Alpha Classics) című debütáló lemezén bebizonyosodott, hogy egyforma lelkesedéssel fordul a szólistafeladatok, a kamaramuzsika és a zenekari játék felé. A világjáró harmonikással, Julius Schepanskyvel közös Budapesti fellépésén Philipp Friedrich Böddecker és Johann Sebastian Bach művei a barokk kort képviselik, míg a Rising Stars-koncerteken elmaradhatatlan kortárs bemutató szerzője az izlandi María Huld Markan Sigfúsdóttir lesz.

A magyar zenekedvelők örömére hat év után ismét beválogattak egy magyar művészt a fiatal feltörekvők közé, így Pusker Júlia sokoldalú tehetségét nemcsak Budapesten, hanem Európa-szerte megismerheti a közönség.

A Müpa jelöltje a budapesti Zeneakadémián, majd a londoni Royal Academy of Music falai közt végezte tanulmányait, majd 2021-ig a Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művészeként képezte tovább magát Brüsszelben. A hazai közönség nemcsak Pusker varázslatos, kíséret nélküli hegedűjátékát élvezheti a Müpában, de ukrán partnerével, Christia Hudziy zongoraművésszel – többek között Debussy, valamint Bartók művein keresztül – a hegedűben rejlő számtalan további lehetőséget is felfedezik.

Az utolsó napot a BOZAR – Centre for Fine Arts Brussels jelöltje, a Sonoro Quartet indítja. A belga vonósnégyes országának egyik legaktívabb formációja, amely 2021-ben a budapesti Bartók Világversenyen is óriási sikert aratott. A Müpába két kvartettklasszikussal érkeznek: Mozart Adagio és fúga című művét Bartók V. vonósnégyese követi, kortárs bemutatóként pedig honfitársuk, Annelies van Parys erre az alkalomra megrendelt kompozícióját hallhatjuk.

Az eklektikus eseménysorozatot Sebastian Heindl több szempontból is kihagyhatatlannak ígérkező összművészeti produkciója zárja. A Konzerthaus Dortmund, a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden közös jelöltje az első olyan fiatal művész, aki orgonán mutatja be tehetségét a Rising Starsban. A koncerten Moritz Eggert Orck című művének előadása után Heindl orgonaimprovizációs kíséretét hallhatjuk az 1922-es Nosferatu című némafilm horrorisztikus vizuális világára.

A sorozatról további részleteket itt olvashattok.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

To Top