+ Képzőművészet

10 éves Németh Géza kultúrpolitikától független galériája, az Artézi

Németh Géza

A Németh Géza tervezte katalógusban jelzik, hogy szeptemberben az esztergomi Rondella Galériában állítottak ki közösen.

Tíz éves az óbudai Artézi Galéria, melyet Németh Géza festőművész, építész alapított azzal az elhatározással, hogy az államtól, kultúrapolitikától független kiállítási lehetőséget biztosítson ifjúkori képzőművész barátainak, kortárs alkotóknak. Az elmúlt évtizedben 77 egyéni és csoportos kiállításon mutatkozhattak be a művészek.

Németh Géza

Németh Géza

Az egyéni bemutatókból érdemes kiemelni az 1929-től New York-ban alkotó, élő Ladányi Imrét (1902-1986), Nicolas Schöffer magyar születésű francia képzőművész grafikáit (2015), Kontraszty László (1096-1994) festőművész műveit, Thury Levente szobrász emlékkiállítását (2018).

A szemlélet nyitottságát bizonyítják a vidéken élő képzőművészeknek rendezett csoportos kiállítások: fehérváriak, szegediek, gödöllőiek, újpestiek és kőbányaiak, békéscsabaiak, váciak; művészek Bécsből és Szlovéniából.

Jelenleg a 10 éves az Artézi Galéria, az Artézi csoport kiállítása címmel látható hét képzőművész kiállítása. A Németh Géza tervezte katalógusban jelzik, hogy szeptemberben az esztergomi Rondella Galériában állítottak ki közösen. Októbertől decemberig a Gogol Galériában is áthatóak műveik.

A hét kiállító művész közül öten rendszeres résztvevői az Artézi Galériában látható csoportos bemutatkozásoknak: Koppány Attila, Kovács Johanna, Láng Eszter, Laukó Pál és Németh Géza, lényegében „törzstagok”, akik szívesen dolgoznak vegyes technikával, kísérleteznek lírai absztrakt, geometrikus, konstruktív megoldásokkal. Bárány T. Rézia különleges technikával készült munkái és Vörös Valéria képei harmonikusan kapcsolódnak a bemutatott művekhez.

A jó hangulatú megnyitón telt ház volt, annak bizonyítékául, hogy a tíz éve sikeresen működő Artézi Galériának nemcsak rendszeresen bemutatkozó művészei vannak, hanem vissza-visszatérő közönsége is.

Írta: Rajkó Andrea Fenya

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top