+ Film

Deeplight – Magyar rövidfilm elsöprő nemzetközi sikere, már 25 díjat nyert

deeplight

A Deeplight, magyarul Mélyfény egy teljesen hazai önerőből készült rövidfilm, ami sorra nyűgözi le a világ filmes szakembereit.

A Deeplight, magyarul Mélyfény egy teljesen hazai önerőből készült rövidfilm, ami sorra nyűgözi le a világ filmes szakembereit. Több, mint 30 filmfesztiválon kapott jelölést, ebből 25 esetben el is hozta a legjobbnak járó díjat.

Londontól, Tokión keresztül egészen Berlinig sorra sikert aratott a magyar alkotás, ami gyorsan belopta magát a szakma szívébe. Répási Zsolt (Rendező) és Kovács Bence (Operatőr) filmje a két-három évtizeddel ezelőtti misztikus thriller műfaját hozza vissza. Az alkotás rövidségének ellenére mély mondanivalóval és gazdag szimbólumrendszerrel rendelkezik, és egy olyanfajta zsánert mutat fel, ami nem általános és bevett a magyar filmezésben. Az összetettségnek és sokszínűségének köszönhetően a nézők minden egyes megtekintést követően újabb rétegeket ránthatnak le az alkotásról.

Maga a téma az őrületet járja körbe. A rövidfilmben a holdvilágtól derengő éjben gyötrődő nő kálváriája tárul fel előttünk. Megmagyarázhatatlan események sodorják őt fokról-fokra az őrület lázába, amiből olyan elemi erejű felismerés szakítja ki, amely egész lényére sorsfordító hatással van.

A film producere, Ridzi Gábor elmondta, a Deeplight már az első pillanattól sikerre volt hivatott.

„Nagyon tetszett az fiúk elképzelése és egyedi látásmódja; hogy az átlagtól teljesen eltérő irányba vitték a teljes munkafolyamatot. Szeretek szembe menni a „fősodrással” és olyan projektekbe belevágni, amik újat tudnak mutatni és teremteni. Ez pedig egy ilyen projekt volt. Nemcsak szakmailag, de emberileg is egy nagyon jó lelki együttműködés tudott létrejönni, az eredmény pedig magáért beszél.”

A film főszereplője Banovits Vivienne, akit komoly szempontrendszer alapján választott ki a film rendezője.

„Egy olyan színésznőt kerestem, akinek van egy természetes ösztönszerűség a játékában és a jelenlétében, miközben nagyon jól meg tudja jeleníteni az őrület és a félelem nagyon finom apró fokozatait… Viviben mindezt megtaláltam és a nemzetközi elismerések is azt igazolják, hogy a lehető legjobb választást hoztam.” – emelte ki Rémási Zsolt. A választás olyannyira jól sikerült, hogy Vivien nyolc filmfesztiválon nyerte el a legjobb női szereplőnek járó díjat.

A film és a hozzá kapcsolódó interjúvideók:

 

Milyen díjakat nyer el a film?

Castle Film & Media Awards – Legjobb operatőr, Legjobb rendezés, Legjobb színésznő
London Independent Film Awards – Fesztivál díj, Legjobb női szereplő
VERACRUZ ITINERANT SHORT FILM FESTIVAL – Legjobb horror
1st GIFF | Genesis International Film Festival – Legjobb vágás
Brussels International Film Festival – Legjobb vágás, Legjobb operatőr
Berlin Shorts Award – Legjobb producer, Legjobb színésznő
Austin International Art Festival – Legjobb zene
International Cosmopolitan Film Festival of Tokyo – Legjobb rendező
Hong Kong Indie Film Festival (HIFF) – Legjobb színésznő
Florida Shorts – Legjobb színésznő
Santa Monica Film Awards – Legjobb színésznő
Munich Short Film Awards – Legjobb rendezés
Tokyo Shorts – Legjobb producer, Legjobb színésznő
Paris International Short Festival – Legjobb mikro rövidfilm
Phoenix Shorts – Legjobb vágás, legjobb producer, legjobb poszter
Best Shorts Competition – Award of Excellence: Actress: Leading (Vivianne Banovits as Lea), Award of Merit: Experimental

Répási Zsolt – Rendező

Répási Zsolt függetlenfilmes rendező és operatőr. 2016 óta dolgozik a filmiparban, több nagyjátékfilmben és sorozatban vett részt, mint kaszkadőr, mellékszereplő, crowd marshal és action extra (The Last Kingdom, The King, The Alienst, Mars, Treadstone, Berlin Station). 2019-től szabadúszó operatőrként tevékenykedik reklámokban, image filmekben.
2021-ben jelent meg első két rövidfilmje Sophia és Lost an Found címmel, melyek több hazai és nemzetközi fesztiválon nyertek díjat. 2022-ben az HBO MAX The Bridge c. produkciójában vett részt. 2023-ban készült el harmadik rövidfilmje Deeplight/Mélyfény címmel, amely számos nemzetközi díjat nyert.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top