+ Zene

Ismét összeállította toplistáját a klasszikus zenei szakportál, a Bachtrack

Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván is felkerült a Bachtrack zenei szakportál top10-es listájára

Fotó: Stiller Ákos

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé, Fischer Iván pedig karmesterek között a hatodik helyen végzett a Bachtrack klasszikus zenei szakportál listáján.

A Bachtrack felkérésére a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai először 2015-ben rangsorolták a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarát és tíz legjobb karmesterét. A szavazást nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a nyolcadik helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták .

A kritikusok a Berlini Filharmonikusokat választották meg a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőjének. A top10 zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

A szakportál szerint a ranglistán a világ legjobb közép-európai zenekarai közé a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik.

A BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő a listán a nehézsúlyú versenytársak között, ugyanis az idei top10-ben a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül csak a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. Az ezredvég évtizedeiben kétségkívül a Fischer Iván vezette magyar zenekarnak sikerült a leggyorsabban eljutnia a világ elitjébe.

„A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Times, a La Stampa, az El Pais, a Le Figaro, a Die Presse, vagy a New Yorker zenekritikusai szakmai tapasztalataikra, koncertélményeikre, a BFZ-vel készült felvételekre alapozva döntöttek úgy, hogy rangos pozíciót jelölnek ki zenekarunknak a legjobbak között – akár amerikai, francia, olasz, vagy skandináv formációk előtt. Fischer Iván és a BFZ nemzetközi sikere természetesen szorosan összefügg, zeneigazgatónk helyezésében pedig bizonyára kifejezésre jut a más zenekarokkal, például a top10-ben szintén szereplő Concertgebouw-val végzett munkája is.” – mondja Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin.

A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – Az Év Zenekara díját kapta meg az együttes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top