+ művészet & politika

Nem tették közzé, hogy kik kapták az állami művészeti díjakat a Vigadóban (frissített)

Vitályos Eszter

A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott: “önök, akik ma itt vannak Szent István munkáját végzik”.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (j) az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából átadja a Magyar Érdemrend Parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetést Blaskó Péternek, a nemzet művészének, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek, érdemes művésznek, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának a Pesti Vigadóban 2023. augusztus 19-én. MTI/Lakatos Péter
Keresés a weben

Szent Istvánt nem pusztán államalapítónak, hanem nemzetegyesítőnek is nevezzük, ugyanis túl azon, hogy igazgatási értelemben állammá szervezte az országot, irányt, célt és hitet is adott – jelentette ki Vitályos Eszter szombaton Budapesten. (A lista augusztus 20-án 11.24-kor megérkezett a szerkesztőségünkbe – alul található a linkje.)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat adta át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban.

Vitályos Eszter hozzátette: Szent István olyan egységet teremtett, amely Istenhez legalább annyira hű, mint hagyományaihoz, amely oldhatatlan kötelékkel fűz át minden embert, aki e földön született, élt, alkotott és átadta tudását gyermekeinek, unokáinak, utódainak.
Kiemelte: ez a kötelék, a kultúránk tartotta egyben a nemzetet a magyarság zivataros századaiban. Így Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt – jegyezte meg.

A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott: “önök, akik ma itt vannak Szent István munkáját végzik”. Hozzátette, hogy naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. “Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát”.

A díjátadó ünnepségen a Magyar Érdemrend elismerések mellett egyebek mellett Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Mestere díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica díjat és Szinnyei József-díjat adtak át a kitüntetetteknek.

A lista augusztus 20-án 11.24-kor megérkezett a szerkesztőségünkbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top