+ Média

Erről a 7 témáról szólnak magyar dalok – a 7. a gengszterélet

gengszterélet

Legritkábban a gengszterélet témában írtak, a dalok csupán 7,8 százaléka került ide, majd a hagyomány következett.

Nyilvánosan elérhető magyar slágerek szövegét elemezték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új kutatásában. 2366 dal került be az elsődleges dallistába, 629 csak a Spotify-on jelent meg, 1160 csak a YouTube-on. 577 mindkét platformon, a legtöbb sláger a szerelemről szól.

A közleményben azt írják, a kutatás kifejezetten a magyarok által hallgatott, magyar nyelven írott slágerek szövegeinek és témájának vizsgálatára törekedett. A legnépszerűbb dalok kiválasztásakor az online platformok lejátszási listáit vették alapul. A végleges adattisztítást követően 2072 dal maradt. Az derült ki, hogy átlagosan egy zeneszöveg 1577 karakter hosszú és 279 szó, valamint 138 egyedi szó található meg benne.

A slágerek szövegeinek témái hét irányba ágaztak el: szerelem, vágyakozó, álmodozó, hagyomány, gengszterélet, utcakölykök és bulizó. A legtöbb (434) sláger a szerelem témájában született, ez az összes tétel 21 százaléka. Második helyre a vágyakozás került, 20,8 százalékkal. Legritkábban a gengszterélet témában írtak, a dalok csupán 7,8 százaléka került ide, majd a hagyomány következett a sorban 8,8 százalékkal.

Az egy dalra jutó átlagos hallgatottsági statisztikák az NMHH szerint az mutatják, hogy a Bulizó zenék a legnépszerűbbek, ezeket hallgatja legtöbbet a közönség: a Spotify-os letöltések 19,2 százalékát, a YouTube-os megtekintések 18,3 százalékát vitték el. Ha egy előadó ír egy dalt a szórakozásról, és az felkerül a toplistákra, várhatóan 375 ezerszer fogják meghallgatni a Spotify-on és 1,2 milliószor a YouTube-on – ismertette a médiahatóság.

A teljes kutatás ezen az oldalon érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top