+ Életmód

MFSZ: Veszélyben vannak a fesztiválok a kormány intézkedései miatt

mfsz ötlet

Az MFSZ azért fejezi ki aggodalmát, mert a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra csökkent.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar kulturális fesztiválok a rendezvények támogatására szolgáló források drasztikus csökkentése miatt – közölte a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége kedden.

„A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket (…) mert sok, a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő, nemzeti és nemzetközi jelentőséggel is bíró oktató és minőségi szórakoztatást nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott” – szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által írt közleményében.

A szövetség azért fejezi ki aggodalmát, mert a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, ezért az MFSZ elnöksége – mint fogalmazott – megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti.

Mint írják, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak, és velük elveszhet az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

Úgy vélik, hogy az európai viszonylatban is gazdag magyar fesztiválpiac az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány, a csökkenő kulturális fesztiváltámogatás ellenére mindig bizonyított, és megtalálta a túlélés lehetőségét. A jelenlegi helyzet azonban minderre nem kínál lehetőséget.

A szövetség szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszú távú veszélyeire. Erre azért is lenne szükség, mert ezek a fesztiválok egyedülálló módon kapcsolják össze a magyar kulturális élet, a művészet, a közösség- és közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás szereplőit, amellyel a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tudnak felmutatni – tették hozzá.

Az MFSZ, mint az ágazat képviselője, szerepet vállalna a fesztiváltámogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában, valamint rendelkezésre bocsátják az egy évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programjukat is, annak tapasztalataival együtt. A fesztiválok résztámogatásait meghatározó döntéshozó testületek munkáját, ha igény van rá, szakértők delegálásával is készek segíteni. Az elnökség tagjainak meggyőződése, hogy a kialakult anomáliákat csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

Az MFSZ a saját hatáskörében is keresi a megoldást, ezért a szervezet Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top