+ Tudomány

Mire képes valójában a ChatGPT?

chatgpt

Mivel a ChatGPT-nek nincs saját tudatossága, ezért nem képes eldönteni egy adott adatról, hogy az korrekt-e vagy sem.

Manapság már igen kevesen vannak, akik ne hallottak volna a ChatGPT-ről – és azon személyekből is bőven akad, akik kissé ódzkodva tekintenek a szóban forgó mesterséges intelligencián alapuló nyelvi modellre. A kreatív területeken tevékenykedők legnagyobb félelme az, hogy a folyamatos fejlesztéseken áteső szoftver inkább előbb, mint utóbb, de egészen biztosan „elveszi” a munkájukat. Mostani írásunkat ennek a valóban sokakat érdeklő témának szenteltük.

ChatGPT használata

S bár valóban a csapból is a GPT folyik, vegyük át röviden, mire is képes a szoftver lényegében. A ChatGPT az OpenAI által kifejlesztett grandiózus nyelvi modell. Képes szövegeket generálni és értelmezni, beleértve a kérdésekre adott válaszokat, beszélgetést lehet „vele” folytatni, és igen: a kreatív írásra is alkalmas. A témakörök pedig igencsak színes spektrumon mozognak, beleértve a tudományt, a művészetet, a technológiát és még sok mást – a lista szinte kimeríthetetlen. Emellett a szoftver több nyelven is tud kommunikálni, természetesen magyarul is. Azonban fontos megjegyezni, hogy a ChatGPT használata során nem rendelkezik saját érzésekkel vagy szándékkal, mert nincs önálló tudata. Egyszerűen a tanult minták alapján dolgozik, ezáltal segítve és/vagy gyorsítva fel sokak munkáját.
Több, mint szövegírás és kódgenerálás

A ChatGPT tudása valóban túlmutat az egyszerű szövegíráson és a kódgeneráláson is – ilyen jellegű szoftverek amúgy is szépszámban jelen voltak már eddig is a piacon. Már a fentiekből is kiderül, hogy a felhasználási területei rendkívül színes skálát ölelnek fel. Az oktatástól és az ügyféleszolgálattól kezdve, a tartalom generáláson és szerkesztésen keresztül, egészen az interaktív szórakozásig szinte bármire használható. Ha helyén kezeljük, a személyi asszisztensünkké is válhat. És ezzel a megállapítással el is érkeztünk írásunk kardinális pontjához: a ChatGPT-t annak érdekében, hogy ne félelmetes, vörösszemű AI robotként tekintsünk rá, aki másra se vár, mint hogy pótolja a humán erőforrásokat (ergo elvegye a munkánkat), nagyon is a helyén kell kezelni, mert számos előnye ellenére bizony megvannak a maga korlátai – legalábbis egyelőre.

Azok a bizonyos hallucinációk…

Rengeteg felhasználó tapasztalta/tapasztalja a ChatGPT magyar legújabb fejlesztésénél (is), hogy a szoftver olykor hibákat (olykor ordas nagyokat) vét, nem korrekt információt közöl, vagyis „hallucinál” és inkább ad meggyőzőnek ható, korrektnek beállított adatokat ahelyett, hogy „beismerné”, az adott témával kapcsolatban nem rendelkezik megfelelő forrással. Vajon miért van ez? Nos, először is fontos megértenünk, hogy ChatGPT rendkívül terjedelmes adathalmazok alapján tanul, amiket a webes forrásokból gyűjt. A tanulási eljárás során a modell elsajátít bizonyos mintázatokat és struktúrákat, amelyeket a saját előállított szövegekben használ fel. A hallucinációk pedig azok az események, amikor a modell olyan információt generál, ami nem található a bemeneti adatban, vagy egész egyszerűen nem létezik. Mivel a ChatGPT-nek nincs saját tudatossága, ezért nem képes eldönteni egy adott adatról, hogy az korrekt-e vagy sem. Az OpenAI szakemberei folyamatosan fejlesztik a programot, így valószínűsíthető, hogy a fals információk problémája is előbb-utóbb megoldódik.

Együtt fejlődve

Az, hogy a ChatGPT a közeljövőben merőben átalakítja a munkapiacot, szinte tényként kezelhető. Azonban az általa megírt szövegek finomítása, ellenőrzése emberi közreműködés nélkül elképzelhetetlen. Sokak munkája tehát – James Prescott Joule híres idézete után szabadon – nem vész el, csupán átalakul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top