+ Interjú

Az Állatkertbe hív a Cseh Centrum az Irodalom Éjszakája programjaira – beszélgetés Adéla Gálovával

irodalom éjszakája

Az Irodalom Éjszakája nyolcadik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi sétára, három estén át 27 ország 27 szerzőjétől olvasnak fel színészek

Adéla Gálová, Fotó: Kleb_Attila

Az Irodalom Éjszakája immár nyolcadik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi sétára, melyen ezúttal három estén át 27 ország 27 szerzőjének műveiből olvasnak fel színészek az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott művek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK. A helyszín az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei év amiatt különleges. A világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvillantó műrészletek egyetlen helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykert különböző pontjain hangzanak el a Vígszínház színművészeinek előadásában, a nap kései óráiban június 7-től 9-ig, 3 estén át. Adéla Gálovával, a budapesti Cseh Centrum igazgatójával beszélgettünk az idei rendezvényről.

A Cseh Centrum az esemény főszervezője. Változik-e évente az, hogy melyik ország tölti be ezt a posztot?

Mindig a Cseh Centrum koordinálja a rendezvényt, mivel ez az egész dolog Prágából indult el, és az ott azóta is minden évben megrendezett Irodalom Éjszakáját hoztuk el Budapestre. De van ilyen rendezvény például Pozsonyban, illetve tavaly volt Romániában, és még sorolhatnám. Magyarországon nyolcadik éve kerül rá sor Budapesten, ötödik éve Debrecenben, és a felolvasások mindkét városban igen közkedveltek lettek.

Az idei eseménysorozat budapesti helyszíne igazán különleges. Honnan jött az ötlet, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben kapjon helyet az idei rendezvény?

irodalom éjszakája

Körhinta

Tavaly a Margitszigeten a Kisállatkert volt az egyik a helyszínünk, és a résztvevők, a házigazdák, illetve mi is nagyon szerettük a hangulatát. Így amikor arról gondolkodtunk, hogy mi lehetne az idei ideális helyszín, akkor logikus volt, hogy ezt választjuk.

Ők hogyan fogadták a megkeresést?

Kíváncsiak voltunk, hogy mit szólnak hozzá, hiszen semmiképp nem szerettük volna zavarni az állatokat, de nagyon kellemes meglepetés volt, mert szinte azonnal igent mondtak, pozitívan fogadták. Voltak már kicsit hasonló eseményeik, hiszen tavaly az Esti Séta nevű programsorozatuk keretében is elhangzottak irodalmi művek részletei.

A Fővárosi Állat- és Növénykerten belül is van olyan helyszín, ami különleges?

Mindegyik az, és mindegyik helyszín hangulatához hozzáad a felolvasandó szemelvény. A japán műrészletet például a Japánkertben hallhatjuk, de többnyire ennél rejtettebb összefüggések vannak helyszín és szöveg között.

irodalom éjszakája

Óriások csarnoka

Miért épp a Vígszínház művészeire esett a választás?

Nagy nevű intézményt szerettünk volna felkérni, ezért is választottuk őket. Volt egy kis aggodalmunk, hogy a sok elfoglaltságuk mellett vajon rendelkezésre tudnak-e állni a színészek, de szerencsére nagyon gyorsan sikerült ebben is megállapodnunk. Már tavaly is dolgoztunk velük, kipróbálhattuk a közös munkát és nagyon örülünk, hogy erre idén is lehetőség nyílik. Két évente változik az, hogy mely színházzal működünk együtt.

Hogyan választódnak ki az országok és azok a szerzők, akiknek írásaiból részletek hangzanak el?

Az eseményt a EUNIC Hungary nevű informális szövetség szervezi, amely a Magyarországon működő európai uniós nemzeti kulturális intézetek és egyes nagykövetségek társulása. Az elnök személye minden évben változik, idén én látom el ezt a feladatot. Az idei Irodalom Éjszakáján részt vevő 27 ország tehát ennek az ernyőszervezetnek a rendes vagy társult tagjai. A műveket úgy választjuk ki, hogy minden intézet vagy nagykövetség három szöveget jelöl. Az egyik kritérium, hogy ezek kortárs írások legyenek. Figyelünk arra is, hogy női és férfi szerzők megközelítőleg egyenlő arányban szerepeljenek. A jelölt szövegeket átolvassa a szövegkurátorunk, Nagy Gabriella, a Litera irodalmi folyóirat főszerkesztője, és Kovács Krisztina, a Vígszínház dramaturgja. Az ő döntésük alapján alakul ki a végleges lista.

Az idei központi téma: a lábnyomok. Mit jelképez ez?

Minden évben egy öt-hat fős, a résztvevő intézetek munkatársaiból álló munkacsoportban dől el, hogy mi legyen az adott év fő témája. Az a célunk, hogy olyat válasszunk, amely viszonylag konkrét, de egyszerre elvont is, hogy azok a kisebb országok is tudjanak csatlakozni, ahol nehezebb évről évre új, magyarra fordított szerzőt találni. Az Állatkert kapcsán merült fel a lábnyom, és úgy gondoltuk, hogy ennek sokféle absztrakt megközelítése létezik.

Beszéljünk egy kicsit bővebben a cseh műről, amelyből szintén elhangzik részlet.

Egy teljesen új regényből, a Fémből lesz felolvasás, Karel Veselýnek hívják a szerzőt, aki egyébként Csehország neves zenekritikusa. Ez a második regénye, amely egy disztópia. A zenei téma itt is felmerül, a főhős, aki Karel alteregója, a disztópia világát egy black metal rajongói csoportban éli meg. Ez egy egészen egyedi téma, nagyon jól működik, sok díjat is nyert már. Fesztbaum Béla előadásában hallhatunk belőle egy részletet.

A szövegek reflektálnak a világ mostani történéseire? Cél ez egyáltalán?

Inkább a fő témához igyekeztünk kötni a szövegeket, de új dolognak számít például az, hogy tavaly Ukrajna csatlakozott a hálózathoz, így ukrán szöveg is elhangzik majd.

irodalom éjszakája

Napi bontás

A látogatók nyereményjátékban is részt vehetnek. Mit lehet erről tudni?

Minden nap lehet játszani: az adott napon elhangzott szövegekhez kapcsolódó kérdésekre helyesen válaszolók könyvcsomagot nyerhetnek. A játék feltételeit és a kérdéseket jövő héttől az esemény honlapján, illetve a helyszíneken hozzáférhető térképes kalauz hátoldalán is megtalálják az érdeklődők.

Az esemény Facebook-oldalán a műfordítókat is megismerhetjük, ez nagyon szimpatikus, hiszen általuk érkeznek el hozzánk magyarul a különböző művek.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a műfordítók munkájára. Többen is azok vagyunk a program szervezői közül, így saját tapasztalatainkból tudjuk, mennyire fontos a szerzők mellett az ő megbecsülésük is.

Egy-egy műből milyen hosszúságú részlet tud elhangzani?

Tíz-tizenkét perces részleteket lehet megismerni a színészek felolvasásából.

A rendezvény ingyenes, de rendhagyó módon most regisztrálni kell. Mi teszi ezt szükségessé?

Az állatok nyugalma mindennél fontosabb a lebonyolítás szempontjából, ezért és más szervezési okok miatt döntöttünk a regisztráció mellett, amelyre június 2-től nyílik lehetőség. A regisztrációval kapcsolatos minden információ itt megtalálható.

Debrecenben milyen helyszíneken lehet megtalálni az Irodalom Éjszakája eseményeit?

Ott is három napos az eseményünk, és a Csokonai Színházzal működünk együtt, immár ötödik éve. A felolvasások Debrecen belvárosában lesznek, ahol a már megszokott helyszínek köre mindig újakkal bővül. Az idei legkülönlegesebb helyszínünk a felújított Csokonai Színház fogadótere – itt az Irodalom Éjszakája látogatói tehetik majd meg az első lépéseket. A helyszínekről, ahogy minden máról is, a honlapunkon lehet tájékozódni.

Kiknek ajánlaná, hogy látogassanak el az idei Irodalom Éjszakája programjaira?

Bárkinek, aki 15 évnél már idősebb, és szereti az irodalmat. De nem csak az irodalom rajongóit várjuk, hiszen a helyszín miatt itt az össz-élmény teszi nagyon különlegessé ezeket az estéket. Egyedi hangulat lesz, az egészen biztos. Akadálymentesített a rendezvény, így hívom azokat is, akik valamilyen fogyatékkal élnek, és eddig nem gondolták, hogy ez nekik komfortos lehet. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ez így legyen, jelnyelvi tolmácsaink és külön kísérőink is lesznek az ő számukra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top