+ Film

Szabó Kimmel Tamás felismerhetetlen az ortodox zsidó tékozló fiú szerepében

Szabó Kimmel Tamás

A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket.

Véget ért Breier Ádám első egész estés filmje, a Lefkovicsék gyászolnak forgatása, a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán.

A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő film a tervek szerint 2024 tavaszán lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

A cselekmény szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván úgy dönt, hogy egy hétre beköltözve Tamás lakásába a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül. A két férfi esélyt kap, hogy az együtt töltött, kalandokkal és konfliktusokkal teli hét során, szembenézve saját és egymás hibáival, talán kibéküljenek.

A közleményben idézik Felszeghy Ádám producert, aki kiemelte: izgalmas volt látni a színészek átalakulását karaktereikké, és azt, ahogy Breier Ádám rendező az univerzális történet köré felépítette a zsidó vallási rituálék és a magyar hétköznapok keresztmetszetének egyedi világát.

“Szabó Kimmel Tamás elsőre szinte felismerhetetlen az ortodox zsidó ‘tékozló fiú’ szerepében, Bezerédi Zoltán pedig hitelesen hozza a mindenben kételkedő, házsártos, egyszerre kiábrándult és mégis ambíciókkal fűtött idősödő bokszedzőt”

– mondta Felszeghy Ádám producer, akinek korábbi munkái között van a Szarajevóban és Tallinnban is bemutatott Affrikáta és a jelenleg a hazai mozikban látható Az első kettő.

A Lefkovicsék gyászolnak nagyobb részét már augusztusban leforgatták, nemrégiben pedig pótforgatáson a korábban még hiányzó jeleneteket vették fel.

Iván feleségét Tamar Amit Joseph izraeli színésznő játssza, akit a hazai nézők A másik út (Unortodox) című Netflix-sorozatból ismerhetnek. A vele forgatott részeket autentikus környezetben, Izraelben vették fel az alkotók.

Magyarországon is készültek még felvételek, és komoly kihívást jelentett a stábnak, hogy a színészek pont úgy fessenek, mint a korábban rögzített képeken. Különösen nehéz volt ez egy fejlődésben lévő gyerek esetében: a film harmadik főszerepét, az utazásra édesapjával tartó kisfiút Leo Gagel alakítja, akinek elkezdtek kiesni a tejfogai, így még egy fogorvost is be kellett vetni az előkészületek során.

“Nagyon kemény huszonnégy nap volt a forgatás, de azt gondolom, hogy a közönség mindebből semmit sem fog érzékelni, és a hiteles emberi történet, amiről a film mesél, pozitív üzenettel bocsátja majd útjára a nézőt” – mondta Felszeghy Ádám.

A producer hozzátette: a pótforgatást rengeteg szakmai konzultáció előzte meg, amely során kikristályosodott számukra, mivel tudnák még teljesebbé tenni a filmélményt.

Az első egész estés moziját rendező Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen írt forgatókönyve az Inkubátor Programban nyert támogatás. Breier Ádám korábban rövidfilmeket és olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018).

A Lefkovicsék gyászolnak operatőre, a Szürke senkik, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva képeiért is felelős Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez.

A Lefkovicsék gyászolnak című film a NFI támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készül, producerei Felszeghy Ádám mellett Kázmér Miklós és Ausztrics Andrea, executive producere pedig Sümeghy Claudia (JUNO11 Pictures).

A forgatásról videót tett közzé az NFI. A werkvideó a https://youtu.be/M3YbVy08_SM oldalon érhető el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Torma István szerint:

    Szabó Kimmel Tamás nyilatkozott annak idején, amikor IdVid kitessékelte a Nemzeti színészei közül, célozva arra, hogy esetleg zsidós hasonlósága zavarta volna, amit Kimmel cáfolt. Nos eltelik pár év és mit alakít? Erre mondják, a sors útjai…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top