+ Film

Kövér László reméli, hogy egyre több magyar-mongol film készül majd

Kövér László

Kövér László: Örvendetes tény, hogy az elmúlt években számos magyar-mongol együttműködési megállapodás jött létre a kultúra terén

fotó: MTI

Mongóliai hivatalos látogatása során Kövér László és Munkhuu Batbayar, mongol kulturális miniszterhelyettes közösen nyitotta meg az első Ulánbátori Magyar Filmnapokat – közölte az Országgyűlés sajtóirodája.

Örvendetes tény, hogy az elmúlt években számos magyar-mongol együttműködési megállapodás jött létre a kultúra terén, melynek egyik fontos pillére a filmipar – mondta nyitó beszédében a házelnök.

Hozzátette, hogy mind a magyar, mind a mongol nép számára kiemelt jelentőséggel bír a filmművészet. A filmeken keresztül bemutathatjuk történelmi kultúránkat, megemlékezhetünk történelmi eseményeinkről, hőseinkről.

Az első jelentős alkotás, a magyar-mongol-ausztrál-angol együttműködésben készülő „1242 – A nyugat kapujában” című játékfilm, amelynek forgatásán is számos mongol színész, filmes szakember és szakértő dolgozott Magyarországon.

Kövér László reményét fejezte ki, hogy mindez csak a kezdet, és hogy a közeljövőben kiválóbbnál kiválóbb újabb filmek készülnek majd a magyar-mongol együttműködés keretében.

Magyarország Mongólia fontos partnerének számít a kultúra területén is – fogalmazott köszöntőjében Munkhuu Batbayar mongol kulturális miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy a földrajzi távolság ellenére is a magyarság mindig közel állt a mongol néphez.

A két ország kormányközi bizottságának ülésén, valamint Mongólia Kulturális Minisztériuma és Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma között a filmstúdiókról, a filmes képzésről és közös gyártásról szóló megállapodás értelmében a két fél a múltban számos projektet közösen szervezett és valósított meg.

Az Országgyűlés elnökének mongóliai látogatása és az első magyar filmnapok kiszélesíti ezt az együttműködést és meghozza a gyümölcsét – tette hozzá Munkhuu Batbayar.

A magyar filmnapok megnyitóján az alkotók jelenlétében levetítették „A hunok utódai” című mongol dokumentumfilmet, amelyet  – Magyarország mongóliai nagykövetségének támogatásával – Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, a Csángóföldön és Szlovákiában forgattak.

A film korábban még nem kutatott adatokkal és megállapításokkal, történelmi emlékhelyek, néphagyományok, népdalok, nyelvi emlékek és magyar régészeti leletek bemutatásával igyekszik tisztázni az európai hunok és a mongolok közös ázsiai hun eredetét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top