+ Történelem

Több tízezer utcabál a koronázás éjszakáján

károly utcabál

Milliók részvételével több tízezer utcabál kezdődött vasárnap délután Nagy-Britanniában III. Károly király koronázásának alkalmából.

Milliók részvételével több tízezer utcabál kezdődött vasárnap délután Nagy-Britanniában III. Károly király koronázásának alkalmából.

A brit uralkodót és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük kilencven államfő jelenlétében szombaton koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

A háromnapos hétvégén nagyszabású eseménysorozattal ünneplik Károly és Kamilla koronázását.

A rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveztek vasárnapra többmilliós részvétellel.

Hivatalos vasárnapi becslések szerint több mint 50 ezer utcabálon ünneplik az uralkodó és felesége koronázását.

Nagyszabású utcabál kezdődött délután a Downing Streeten is, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala és rezidenciája előtt állítottak fel egy hosszú, ételek és italok nagy választékával megterített asztalt.

Erre a rendezvényre, amelyen megjelent Sunak és családja, valamint Joe Biden amerikai elnök felesége, Jill Biden is, elsősorban ukrajnai menekülteket és nagy-britanniai helyi közösségekért kiemelkedő munkát végző önkéntes aktivistákat hívtak meg.

Joe Biden nem volt jelen a szombati koronázáson, de előzőleg személyesen beszélt telefonon III. Károly királlyal, és tájékoztatta őt arról, hogy felesége utazik az ő képviseletében a londoni ceremóniára.

Londoni hivatalos források már korábban is jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson. Az amerikai elnök jelen volt a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Biden távolmaradása nem kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

A királyi család jeles eseményei alkalmából rendezett utcabáloknak komoly hagyományuk van Nagy-Britanniában.

Legutóbb tavaly, II. Erzsébet királynő platinajubileumán, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóján rendeztek több tízezer utcabált országszerte.

Az akkor már hosszabb ideje gyengélkedő néhai uralkodó – III. Károly édesanyja – tavaly szeptember 8-án, skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában hunyt el. Halálának pillanata óta Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top