+ Film

Egy gimnazista kivégzése – lengyel filmek a nemzetközi fesztiválokról

Nem hagytak nyomokat

A lengyel filmművészet két új alkotását és hat VR-filmet láthat a magyar közönség a 29. Lengyel Filmtavasz programjában.

A lengyel filmművészet két új alkotását és hat VR-filmet láthat a magyar közönség a 29. Lengyel Filmtavasz programjában május 2. és 5. között a budapesti Lengyel Intézetben és az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Lengyel Intézet közleménye szerint idén Másképp mottóval rendezik meg a fesztivált, ami arra utal, hogy az idei filmmustra kicsit más lesz, mint az eddigiek.

A fesztivál idei programjában május 4-én az Uránia moziban látható az IÁ, Jerzy Skolimowski Oscar-díjra jelölt filmdrámája, egy kedves szamár megható története.

Május 5-én a Lengyel Intézet mozitermében vetítik Paweł Matuszyński igaz történeten alapuló filmdrámáját, a Nem hagytak nyomokat című alkotást, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, és amely Lengyelország 2022-es Oscar-nevezése volt.

A film egy varsói érettségiző, a 19 éves Grzegorz Przemyk tragikus történetét beszéli el, akit 40 évvel ezelőtt vertek halálra a kommunista milícia tagjai – olvasható a közleményben. Mint írják, a vetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A vetítéssorozaton május 2-tól a Virtuális Történelmi Színház (Wirtualny Teatr Historii) keretében hat VR-film is látható, amelyek mindegyike különleges, izgalmakkal teli időutazásra invitál. A virtuális valóság technológiának köszönhetően a néző évtizedekre visszamenő események középpontjába kerül, és szinte testközelből válhat részesévé az egyes szereplők kalandjainak.

A VR-filmek lengyel vagy angol nyelven láthatók a Lengyel Intézetben.  A vetítések ingyenesek, a részvétel nem igényel regisztrációt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top