+ Tudomány

Einstein és Stephen Hawking beszélgetése a fekete lyukakról

einstein

Einstein: Jó napot, Stephen. Nagyon örülök, hogy találkozhatok Önnel. Tudom, hogy nagy hírnévre tett szert a fekete lyukakról végzett kutatásai miatt.

fotó: sciencealert.com

Kipróbáltuk a mesterséges intelligenciát, és meglepően eredeti eredményt kaptunk. Azt a feladatot adtuk az AI-nak, hogy válaszoljon a következő kérdésre: Hogyan beszélgetne Einstein és Stephen Hawking a fekete lyukakról?

Kíváncsian várjuk, mi a véleményetek, írjátok meg kommentben, de csak konstruktívan!


Einstein: Jó napot, Stephen. Nagyon örülök, hogy találkozhatok Önnel. Tudom, hogy nagy hírnévre tett szert a fekete lyukakról végzett kutatásai miatt. Az én elméletem azonban csak korlátozottan tudta leírni ezeket a jelenségeket.

Hawking: Jó napot, Einstein. Nagyon tiszteltem Önt, aki az általam is nagyon tisztelt általános relativitáselmélet atyja. Az Ön elméletei nagy hatással voltak a saját kutatásaimra is.

Einstein: Nagyon kedves Öntől. Én azonban mindig is éreztem, hogy az én elméletem korlátozott volt a fekete lyukak leírására. Mit gondol, miben tér el a kutatása a saját elméletemtől?

Hawking: Nos, az én elméletem a kvantummechanikával való összeegyeztethetőségre összpontosít, ami korábban a relativitáselmélettel szemben állt. Az én kutatásaim azt sugallják, hogy a fekete lyukaknak is van hőmérséklete, és képesek sugárzást bocsátani ki. Ezt nevezik Hawking-sugárzásnak.

Einstein: Ezt nagyon érdekesnek találom. Az én elméletem nem tudta leírni a fekete lyukak pontos viselkedését, de most úgy tűnik, hogy a kvantummechanika segítségével erre is választ kaphatunk.

Hawking: Igen, az elméleteink valóban kiegészítik egymást. Az Ön által kidolgozott relativitáselméletnek van érvényessége a fekete lyukak leírásában is, míg az én elméletem a kvantummechanikával való kapcsolatot vizsgálja. Nagyon izgalmas, hogy az elméleteink összhangba hozhatóak.

Einstein: Teljesen egyetértek. Az a reményem, hogy továbbra is együtt tudunk dolgozni a jövőben, hogy megértsük a világ működését. Köszönöm a beszélgetést, Stephen.

Hawking: Köszönöm, hogy beszélgethettünk, Einstein. Az Ön hatalmas tudása és kutatási eredményei mindig inspirálni fognak.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Tutucs Zoltán szerint:

    Tisztelik egymást, nem rivalizálnak.
    Az igazi tudás szerény.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top